Pokojové květiny přinášejí různé zdravotní benefity

Home : Blog : Pokojové květiny přinášejí různé zdravotní benefity
Rhipsalis z Květinářství GALERIE Brno

Mnohé z nich pěstujeme doma, a přitom ani nevíme, jaký poklad se v nich ukrývá. Některé čistí vzduch od škodlivin, jiné obsahují léčivé látky na rány a popáleniny, další zase podporují zdravý spánek … Máte doma aloe vera, tchynin jazyk nebo gardénii? Nejen tyto, ale i mnohé další pokojové rostliny vás překvapí svými účinky. Podívejme se tedy, čím jsou tak výjimečné.

Pokojové rostliny, které čistí vzduch

Rostliny při fotosyntéze absorbují oxid uhličitý a do okolí uvolňují kyslík. Díky tomuto procesu přes den pomáhají čistit vzduch v interiéru. Ačkoli většina rostlin produkuje kyslík pouze během dne, existují i ​​takové, které zajistí svěží vzduch i v noci. Určitě jste už slyšeli o bytových rostlinách, které svou přítomností zlepšují kvalitu ovzduší v domácnosti.

Mezi nejpopulárnější patří břečťan, který nejúčinněji pohlcuje formaldehyd, fíkovník, jasmín, zelenec chocholatý nebo tchynin jazyk po celou noc produkující kyslík. Rovněž ze vzduchu odfiltrovávají cigaretový kouř či běžné domácí toxiny, které kromě formaldehydu obsahují i ​​ trichlóretylén, xylen a benzen. Díky tomu patří k nejlepším pokojovým rostlinám pro filtraci vzduchu a jsou vhodným dárečkem do každé domácnosti.

Dieffenbchia z Květinářství GALERIE Brno
Dieffenbchia z Květinářství GALERIE Brno

První pomoc v kuchyni

Aloe vera je nenáročný sukulent s masitými listy známý svými léčivými účinky. Už za dob egyptských faraonů byl průhledný gel z listů nazývaný “krví bohů” součástí zkrášlovacích kúr na omlazení pleti či balzamovacích procesů při pohřebních obřadech. Kromě pozitivních vnějších účinků na ekzémy, popáleniny, řezné rány, akné či kožní záněty je aloe vera vhodná i k vnitřnímu užívání.

Její hojivé účinky obzvlášť oceníte v kuchyni, kde se občas přihodí drobná nehoda. To je také důvod, proč ji lidé obvykle pěstují v květináči na okně právě v této místnosti. Gelem z aloe se natírají drobné ranky či popálení a to hned, jakmile ucítíte bolest. Aloe vera působí chladivě, zklidňuje a regeneruje poškozená místa.

Harmonie, kreativita a schopnost soustředit se

Účinky květů na zlepšení duševního stavu u lidí byly potvrzeny už dříve. Přítomnost květin v místnosti má pozitivní vliv na úpravu vysokého krevního tlaku, snižuje pocit únavy, zvyšuje psychickou pohodu a eliminuje stres. Rostliny zároveň prospívají psychickému zdraví, podporují tvořivost a zútulňují prostory, ve kterých se nacházejí.

Typickým příkladem jsou chladně působící moderní interiéry, kterým pokojové rostliny dodávají chybějící šmrnc. Mnohé z nich, jako například výrazné orchideje či mohutné palmy se dokonce mohou stát efektní dominantou celého prostoru. Pokud tedy víte, jak se o pokojové květiny postarat, několikanásobně se vám odvděčí.

Sansevieria Cylindrica z Květinářství GALERIE Brno
Sansevieria Cylindrica z Květinářství GALERIE Brno

Nechte se uspat gardénií

Pokud se vám těžko usíná a v noci se často budíte, zkuste si dát do ložnice květináč s kvetoucí gardénií (Gardenia jasminoides). Voňavé bílé květy totiž mají mírně sedativní účinky a jejich aroma působí trochu jako prášek na spaní.

Vědci ze dvou německých univerzit Heinrich – Heine Universität a Ruhr Universität zjistili, že přírodní vonná látka extrahovaná z gardénie a podobná, uměle připravená chemická sloučenina, mají stejný molekulární mechanismus působení se stejně silným účinkem jako často předepisované barbituráty. Zklidňují, potlačují pocit strachu a podporují spánek.

Něco zeleného i pro alergiky

Mnoha lidem trpícím alergiemi způsobují pokojové květiny zdravotní problémy. Je třeba si dávat pozor zejména na rostliny z čeledi lilkovitých, prvosenky, bramboříky, difenbachie nebo krotony.

Nebezpečné jsou různé části rostlin, v závislosti na druhu to mohou být listy, květy nebo šťáva, či dokonce chloupky a ostny na listech a stoncích. V takových případech je nejjistější sáhnout po rostlinách, které riziko alergické reakce minimalizují. Příkladem je nevšední vodní rostlinka jménem řasokoule zelená.

Řasokoule z Květinářství GALERIE Brno
Řasokoule z Květinářství GALERIE Brno

Pokojové květy pro štěstí

Mezi typické pokojové rostliny pro štěstí patří Krasule nebo tzv. tlustice. Drobné, tučné lístky na pohled připomínají peníze, proto květ dostal výstižné pojmenování Strom peněz. Říká se, že čím více lístků je na rostlině, tím bude rodina bohatší. Dalšími představiteli nositele štěstí jsou rychle rostoucí bambus, který symbolizuje rychlou prosperitu, nebo kvetoucí bugenvilea často vysazována před bankami a obchody, aby majitele ochránila před finančními ztrátami.

Své místo si mezi těmito rostlinami vydobyla i máta, o níž se říká, že svou mentolovou vůní nejen pročistí vzduch, ale zároveň přiláká i dodatečný příjem. Pokud si však stále nejste jisti, která z pokojových rostlinek je pro vás ta pravá, obraťte se na šikovné floristy z Květinářství GALERIE Brno. Ochotně vám poradí a pomohou s výběrem.

Pilea Peperomiodes - Květinářství GALERIE Brno
Pilea Peperomiodes – Květinářství GALERIE Brno
Spthiphyllum neboli Lopatkovec z Květinářství GALERIE Brno
Spathiphyllum neboli Lopatkovec z Květinářství GALERIE Brno