Kytice k narozeninám je klasika, která každému vykouzlí úsměv na tváři

Home : Blog : Kytice k narozeninám je klasika, která každému vykouzlí úsměv na tváři
Květiny k narozeninám Květinářství GALERIE Brno
Vyber kytice k narozeninám - článek

Narozeniny máme jen jednou v roce a už jen proto si zaslouží oslavu. Jasně, starší už neslaví narozeniny s takovou radostí jako děti, vždyť přece jen je to oslava toho, že jsme zase o jeden rok starší. Pokud má ale někdo v našem okolí narozeniny, patří se kromě nějakého vkusného dárku přinést s sebou i kytici květin. Kytice k narozeninám jsou totiž klasikou, která každého potěší, ať už ženu, muže nebo dítě.

Krásnou kyticí nemůžete nikoho urazit a pokud se trefíte do vkusu obdarované osoby, na které Vám záleží, je to určitě velké plus. Někdy je těžkým úkolem vybrat takovou kytici, aby se obdarované osobě líbila. Problém může nastat zejména tehdy, když jdete darovat květiny k narozeninám tomu, koho znáte jen velmi málo a neznáte jeho vkus a jaké květiny má nejraději. Na druhou stranu, když dobře obdarovanou osobu znáte, je to poměrně jednoduché.

Jak tedy vybírat kytice k narozeninám?

Hlavním pravidlem pro výběr kytice k narozeninám je řídit se citem a samozřejmě i tradicí. V dnešní době je nabídka květů široká. Narozeninové kytice jsou tedy téměř vždy originální. Při výběru kytice k narozeninám je velmi důležité vědět, kdo narozeniny slaví a komu je daná kytice určena. Zda je to muž nebo žena, Vaše partnerka nebo jen kamarádka, zda starší nebo mladší člověk a samozřejmě i to, zda se jedná o kulaté narozeniny. Každá situace si totiž vyžaduje jinou kytici.

Jaké květiny k narozeninám

Kytice k narozeninám se nejčastěji vážou z růží (v různých barvách). Růže je totiž královnou květin. Pokud ale nechcete kytici z růží, můžete sáhnout i po květech, na které často v dnešní době zapomínáme. Mezi takové opomíjené květiny patří karafiáty. Karafiát totiž v mnoha ohledech připomíná symbol minulého režimu. Přitom karafiát nemusí být jen červený, existují stovky krásných odstínů karafiátů a také si můžete vybrat i minikarafiáty. Karafiát lze kombinovat s velkým množstvím jiných květin, ze kterých vznikají různé krásné pestrobarevné kytice. Karafiáty mají jednu úžasnou vlastnost – ve váze vydrží velmi dlouho.

Při výběru květin do kytice k narozeninám se také můžete řídit ročním obdobím a tím, co právě kvete. Na jaře jsou to například tulipány a v létě slunečnice, na podzim si můžete vybrat chryzantémy a v zimě zase lilie.

Věk oslavence

Při koupi kytice k narozeninám hraje velmi důležitou roli věk oslavence. Je rozdíl kupovat kytici pro náctiletou slečnu nebo pro babičku, která se dožila krásného jubilea. Mladší ročníky potěší kytice k narozeninám, které jsou extravagantní, pěkně kulaté a plné barev, či polních květů.

Naopak při koupi kytice pro starší ročníky jsou důležité tlumené barevné tóny bez jakýchkoliv příkras a kytice laděné do jedné barvy. Starším lidem se nejčastěji darují květiny jako jsou růže, chryzantémy nebo karafiáty doplněné chřestem nebo nevěstiným závojem. Nehodí se pro ně příliš tmavé nebo křiklavé odstíny. Etika Japonců doporučuje například růžové nebo žluté květy.

Kytičky pro děti by měly být takové, aby je dítě udrželo v ruce samo, to znamená ne příliš velké a bez silné vůně. Do kytice pro děti můžete vložit i malou hračku nebo bonbóny.

Kytice k narozeninám pro ženy

Ženy jsou pro květinové dary přímo stvořené, kytice jim udělá obrovskou radost v každé situaci, o nic méně u příležitosti narozenin. Ženu potěší třeba jen jedna malá růžička. Pokud jde o oslavu narozenin, nechte ji raději tak a odložte si ji například na svátek sv. Valentýna.

K narozeninám pro ženu volte raději kytici z více květů uvázanou do kulata nebo na vysoko a s velkým množstvím zeleně. Skvělé jsou gerbery, kdy se z nich dají vyčarovat opravdu krásná umělecká díla díky jejich barevnosti. Mladým slečnám věnujte romantickou kytici, například z frézií, která krásně voní. Doporučují se i kytice z malých květů.

Dospělé ženy ocení spíše kytice v pestřejších barvách a klidně se nebojte darovat i větší buket. Pokud slaví žena kulaté výročí narozenin, jsou skvělou možností růže. V počtu květů se meze nekladou. Může jít o kytice, které mají od tří až po 100 kusů. Klidně je můžete dát do kytice tolik, kolik má ve skutečnosti oslavenkyně let. V tomto případě neplatí, že počet květů v kytici musí být lichý. Klidně jich může být v kytici 20, 30 či 40.

U kytice hraje důležitou roli i její barva. Červená kytice růží je symbolem lásky a vášně, proto je vhodné, když takovou kytici daruje ženě k narozeninám manžel nebo přítel své polovičce. Růžové květy zase projevují sympatii a bílé symbolizují čistotu a nevinnost. Dnes ale už málokdo připisuje barevné symbolice význam a v oblibě jsou kytice zkombinované z více barev.

Kytice k narozeninám pro muže

Květiny můžete samozřejmě darovat i mužům. Dnes neplatí, že květinami lze obdarovat jen ženy. Kytice pro muže by měla být decentní a bez zbytečných okras. Vhodné jsou kytice v barvě oranžová, červená, fialová, bílá nebo kombinace těchto barev. Mužské kytice jsou vhodné vysoké a z robustnějších květů, pokud zvolíte kulatou kytici, využijte syté barvy velkých květů.

Při kulatých narozeninách, například při oslavě 50tin, jsou vhodné robustní kytice ze světlejších květů. Dobré jsou řezané květiny, které jsou určeny přímo pro muže. Doporučují se slunečnice, gerbery, kosatce nebo i hortenzie. Kytice by měla být přizpůsobena věku a postavě muže. Vysokým a robustním mužům přizpůsobte i kytici, měla by být být z robustnějších a maskulinnějších květů. Květiny by měly být navázány v jednoduchém lineárním stylu, kde vyniknou jednotlivé květy a jejich struktura.

TIP: Při předávání kytice květů muži by je měla předávat vždy žena a nikdy ne muž. Samozřejmostí je, že květy se nikdy nepředávají zabalené v papíru a při gratulaci je držte vždy v levé ruce, aby pravá ruka zůstala volná na blahopřání.

Navštivte naši květinovou galerii Květinářství GALERIE a připravíme Vám kytici k narozeninám přesně na míru. Najdete nás v centru Brna na ul. Josefská 516/1 v OD Klášter viz Kontakty Jsme největší květinářství v Brně.