Jak pečovat o “pokojovky”

Home : Blog : Jak pečovat o “pokojovky”
Pokojovky v designových keramických květináčích - Květinářství GALERIE Brno

Pokojové rostliny jsou našimi společníky již odedávna. Nejen, že plní dekorativní funkci, ale také zmírňují stres a zachycují nečistoty z ovzduší. Kromě toho jsou významným prvkem při zařizování interiéru, protože prostoru přidávají na kráse a útulnosti. Aby se pokojovky předvedly v plné parádě, je potřeba ke každé z nich přistupovat pečlivě a pozorně. Základní poznatky o potřebách jednotlivých rostlin jsou tedy nezbytností. Pokud jim přizpůsobíte pěstitelské podmínky na míru, odvděčí se Vám záplavou květů a svěžími listy.

Mnoho pokojových rostlin na výber ve Květinářství GALERIE Brno
Mnoho pokojových rostlin na výber ve Květinářství GALERIE Brno

Za správnou péči Vás rostlina odmění

Pokojové květiny jsou velmi vděčné rostliny. Na rozdíl od nákladných kytic totiž mohou při vhodné péči růst a vzkvétat pořádně dlouho. Stačí, když jim zajistíte přiměřené světlo, vodu a dostatek živin. I proto se hrnkové rostliny staly oblíbeným živým dárkem současnosti. Dokonce bychom mohli říci, že živý dárek v podobě pokojové rostliny je proto tak pěkný, protože je čím dál tím hezčí.

Pěstujte na slunci, ve stínu nebo v polostínu

Světlo jako takové je pro každou rostlinu nezbytností. Bez světla totiž neprobíhá fotosyntéza – reakce, při níž rostlina přeměňuje oxid uhličitý a vodu na glukózu a kyslík. Nedostatek světla je u pokojové rostliny zodpovědný za růst dlouhých, bledých, tenkých výhonků s velkými rozestupy mezi listy. Varovným signálem může být pro nás i neobvyklé zbarvení listů. Například lopatkovec při nedostatku světla vytváří tmavě zelené listy. Tato skutečnost může vést i k tomu, že mnohé pokojové květiny ani nezakvetou. Pokud je nedostatek světla příliš velký nebo trvá příliš dlouho, rostlina může po čase dokonce uhynout.

Existují však i rostliny, které naopak mají rády stín a přímé slunce jim škodí. Vlivem přílišné intenzity světla se chlorofyl v jejich listech rozkládá a na těchto místech vznikají popáleniny. Poškozené listy zežloutnou a následně odumírají. Mezi stínomilné rostliny patří například břečťan, kapradina či aspidistra. Na rozhraní mezi stínomilnými a světlomilnými rostlinami jsou ty, které vyžadují polostín. Zde patří většina kvetoucích rostlin, ale i fíkus, dracéna nebo difenbachie, které se nejlépe cítí na okně orientovaném na východ. Světlomilné rostliny, jako jsou juka, kolopejka nebo orchidej, zas upřednostňují okna nasměrována na západ.

Velký výběr pokojovek v designových obalech ve Květinářství GALERIE Brno
Velký výběr pokojovek v designových obalech ve Květinářství GALERIE Brno

Pokojové květiny zalévejte s rozumem

Tak, jak si dostatek vody ve váze vyžaduje kytice, aranžmá z čerstvých květů nebo flowerbox, potřebují vodu i pokojové rostliny. Na rozdíl od nich ji ale získávají prostřednictvím kořenového systému. Voda tvoří až 90 % jejich celkové hmoty a její nadbytek se vylučuje odpařováním (transpiraci) přes listy. Platí jednoduché pravidlo: rostliny s velkými listy potřebují více vody, rostlinám s malými a hrubými listy postačí mnohem méně. Rozdílné požadavky na vodu vykazuje rostlina i v závislosti na vegetačním období. Nejvydatnější zálivku potřebuje vždy v období kvetení, později potřeba vody postupně klesá.

Na jaře a v létě by se měly pokojové květiny zalévat častěji. Později, během podzimu a zimy, se zalévání omezí, hlavně co se týče kaktusů a jiných sukulentů. Rostlinky vysazené ve větších květináčích nemusíme zalévat tak často jako ty v malých. Snažíme se, aby byl substrát podle možnosti stále mírně vlhký. Nadbytek vody podporuje hnilobu kořenů a plísně na listech, nedostatek vody zase vadnutí a usychání celé rostliny.

Pokojovky v bílých keramických květináčích - Květinářství GALERIE Brno
Pokojovky v bílých keramických květináčích – Květinářství GALERIE Brno

Dbejte na ideální teplotu a vlhkost vzduchu

Většina pokojových rostlin prospívá při pokojové teplotě, tj. 18 °C v zimě a 20–25 °C v létě. Největšími nepřáteli všech květin v květináči je kolísání teploty a průvan. Obzvláště nebezpečné je větrání při mrazových teplotách, na které jsou citlivé zejména tropické druhy. Stejně špatně reagují pokojové rostliny i na blízkost tepelných zdrojů (elektrických ohřívačů, krbů), hořících svíček, aromatických lamp či vonných tyčinek.

Co se týče optimální vlhkosti vzduchu, obvykle se pohybuje v rozmezí 70–80 %. Samozřejmě existují druhy, které si na zvýšenou vlhkost vzduchu potrpí. Patří k nim například ledviník, sleziník, pelea nebo netík. Pomoci jim můžeme zejména v zimě, a to použitím keramických zvlhčovačů, které zavěsíme na radiátory. Takto můžeme zvýšit vlhkost vzduchu v místnosti až o 60 %. Účinné jsou také misky se zvlhčovacími kamínky, které umístíme v blízkosti rostlin. Podobně nám dobrou službu udělají i pokojové fontánky či rozprašovače.

Pokojovky v keramických květináčích - Květinářství GALERIE Brno
Pokojovky v keramických květináčích – Květinářství GALERIE Brno

Vhodný květináč nechá pokojovou květinu vyniknout

Umístění pokojových rostlin v interiéru není jednoduchá záležitost. V úvahu totiž musíte vzít mimo jiné soulad barev a přiměřenou nádobu, která je zároveň velmi důležitým dekoračním prvkem. Správně vybraný a sladěný květináč totiž umožní vyniknout i těm nejméně nápadným rostlinkám. Proto bude nejlepší, když Vám při koupi pokojových květin pomůže vybrat vhodný květináč zkušený odborník. Nechte si od nás poradit, nebo si rovnou přijďte do Květinářství Galerie Brno po hotovou kombinaci květiny s nádobou – máme pro vás největší výběr pokojovek v centru Brna.

Pokojovky - Květinářství GALERIE Brno
Pokojovky – Květinářství GALERIE Brno