Řasokoule zelená – rozkošná vodní rostlinka

Home : Blog : Řasokoule zelená – rozkošná vodní rostlinka
Řasokoule

Není Vám cizí vše netradiční i zajímavé a chcete mít doma originální pokojovou rostlinku? Tak pak je pro Vás skvělou volbou řasokoule. Že jste o ní ještě neslyšeli a nevíte vůbec jak vypadá? Dnes Vám tedy v našem květinářství GALERIE Brno blíže představíme řasokouli a přesvědčíme Vás, že i originální rostlinky mohou být nenáročné na péči.

Řasokoule zelená | Květinářství GALERIE Brno
Řasokoule zelená | Květinářství GALERIE Brno

Co to jsou řasokoule?

Řasokoule zelená je rostlinka, nebo lépe řečeno zelená řasa, která vznikla v chladných horských jezerech, od Japonska přes Skotsko, Island, Estonsko až po Rakousko. A právě v Rakousku byla objevena jako mezi prvními. Vzniká přichycením řasy na zrnko písku, nebo na kamínek a postupem času se zvětšuje. Koulením po dně jezera dostává pěkný kulatý tvar. Nemusíte se bát, že Vám vyroste do obřích rozměrů, tempo růstu řasokoule je velmi pomalé, přibližně 0,5 – 1 cm za rok. Řasokoule velkých rozměrů dosahují průměrně i kolem 30 cm a mohou se dožít dokonce i sto let, ale takové velké rozměry dosáhnou pouze v přírodě, a to například v jezeře Akan na japonském ostrově Hokkaidó.

Péče o řasokouli

Budete překvapeni, ale o řasokouli se nemusíte nijak zvlášť starat. Stačí jí čistá, studená voda a minimální světlo. Nejlepší je nechat vodu vždy odstát, například přes noc v lednici a ráno do ní řasokouli vložit. Daří se jí v měkké vodě, ideální je dešťová nebo převařená. Vodu je potřeba vyměňovat každých 10 dní. Pokud je řasokoule naplněna vzduchem, bude se držet při hladině. Jako každá rostlina, i ona provádí fotosyntézu, při které vzniká kyslík, takže kyslíkové bublinky mohou způsobovat, že bude občas plavat na povrchu.

Chcete, aby byla stále krásna?

Nejlepší podmínky ji zajistíte, pokud bude mít kvalitní vodu s co nejnižší teplotou. Klidně můžete dát občas do vody i pár kostek ledu. Nádobku s rostlinkou můžete na pár hodin dát i na parapet, na slunce, avšak nenechávejte ji na něm dlouho, na přímém slunci se jí nebude dařit. Na parapetu okna ji lze pěstovat pouze v tom případě, že okno směřuje na severní stranu.

Aby si zachovala svůj pěkný kulovitý tvar, je vhodné ji jednou za dva týdny ručně pootočit. Při otáčení se nebojte ji jemně stlačit, čímž vytlačíte vzduch a nečistoty. Nebojte se ji i občas vzít mezi dlaně a pomazlit se s ní.

Pokud řasokoule změní barvu na žlutou nebo hnědou, něco není v pořádku a je třeba hledat příčinu – nízká kvalita vody, příliš mnoho slunce nebo nějaká infekce. Umyjte ji pod tekoucí vodou, vyměňte jí vodu a přidejte trochu akvarijní soli (ne kuchyňskou sůl), v poměru 5 % soli na 95 % vody.

Možná Vás to překvapí, ale řasokoule přežije klidně bez vody i několik dní, dokonce až dva týdny. Nemusíte ji vůbec hnojit. Vše, co potřebuje, získává z vody a světla.

Plovoucí řasokoule | Květinářství GALERIE Brno
Plovoucí řasokoule | Květinářství GALERIE Brno

Množení řasokoule

V přirozeném prostředí se řasokoule množí dělením, kdy se rozpadne a stanou se z ní dvě nové. Nedoporučujeme ji množit násilným dělením na polovinu. Často se stává, že stará kulička zahyne a nová se neuchytí, proto pokud toužíte po více kusech řasokoule, určitě si je raději kupte.

V čem ji pěstovat?

Řasokoule jsou skvělé k pěstování v akváriích, ale i v různých průhledných nádobách a skleněných vázách s vodou. Pokud ji budete pěstovat v akváriu s rybičkami, dejte pozor na výběr rybiček, aby se nestala řasokoule jejich potravou. Klidně je můžete umístit i do zahradního jezírka.

Řasokoule vyniknou ve skleněných nádobách různých tvarů, které jsou otevřené, ale i uzavřené. Klidně můžete v jedné skleněné nádobce pěstovat i více kusů. Atraktivní design získáte umístěním řasokoule spolu s dekorativními barevnými kamínky, nebo lávovými kameny či kořeny, které se používají do akvárií.

Skleněná vázička nebo nádobka s řasokoulí je skvělou dekorací na stůl nebo na poličku s knihami. Lepší živou dekoraci na pracovní stůl do kanceláře pro zaneprázdněného workoholika si neumíme ani představit. Jsou skvělou dekorací i do dětského pokoje, protože péči o tuto rostlinku zvládnou i malé děti.

V Květinářství GALERIE Brno máme pro Vás pravidelně přichystaný velký výběr řasokoulí různých velikostí, proto si stačí přijít pouze vybrat. Kromě nich Vám nabízíme široký sortiment doplňků ve formě skleněných nádob i váziček různých tvarů – kulaté, hranaté, nízké, vyšší, malé i velké, ve kterých se tato nevšední rostlinka dá pěstovat. Se správným výběrem Vám samozřejmě rádi pomůžeme a vytvoříme pro Vás krásnou i originální dekoraci do interiéru.

Vždy veliký výběr řasokoulí v Květinářství GALERIE Brno
Vždy veliký výběr řasokoulí v Květinářství GALERIE Brno