Dotvořte si interiér pokojovými květinami v moderním, retro nebo vintage stylu

Home : Blog : Dotvořte si interiér pokojovými květinami v moderním, retro nebo vintage stylu
Platycerium neboli Parožnatka z Květinářství GALERIE Brno

Možná si zařizujete bydlení nebo jste právě dokončili přestavbu interiéru. Přestože je vše na svém místě, cítíte, že do dokonalosti ještě něco chybí. Máte pravdu, správně zvolené pokojové květiny a květináče vytvoří to, co žádné doplňky nedokážou. Podtrhnou styl, v jakém je laděné bydlení, dodají prostoru šmrnc a život. Pojďte si tedy s námi vybrat ty nejvhodnější.

Zamioculcas Raven - Květinářství GALERIE Brno
Zamioculcas Raven – Květinářství GALERIE Brno

Květináč jako okrasná nádoba

Zkuste se nedívat na květináč jako na misku se zeminou, ze které rostlina čerpá živiny. Správná výživa květin je samozřejmě důležitá, ale nemá to nic společného s nádobou, která by měla ladit s celkovým zařízením pokoje. Na trhu je množství květináčů vyrobených z nejrůznějších materiálů. Zinkové, hliníkové, keramické a plechové nádoby s typickým omšelým efektem nebo patinou jsou ideální jako vintage dekorace, dřevěné, proutěné, terakotové nebo bambusové květináče zas potěší každého vyznavače retro stylu.

Moderna je charakterizována minimalismem a čistými přímými liniemi s jednoduchými vzory a úsporností barev. Do takového interiéru jsou nejvhodnější plastové nebo keramické lesklé jednobarevné květináče, případně nádoby s imitací betonu, které vytvoří s hladkými plochami zajímavý kontrast. Nesmíme zapomenout ani na sklo, ve kterém vynikne například netradiční řasokoule.

Řasokoule z Květinářství GALERIE Brno
Řasokoule z Květinářství GALERIE Brno

Jednoduchá krása moderního interiéru

Při dolaďování detailů v moderním stylu se vyvarujte množství nesourodých rostlin ve vícebarevných vzorovaných květináčích. Jde hlavně o to, abyste dodrželi jednoduchost tvarů a střídmé tóny barev. Výraznější barvy květináčů, například tyrkysovou nebo fuchsiovou, používejte opravdu výjimečně. Bohatě postačí, když bude takový doplněk zastoupen pouze v počtu jednoho, dvou, maximálně tří kusů.

Zjemnění strohých hran a zútulnění vizuálně chladných prostorů, což je problém, kterému moderní prostory s převahou skleněných a kovových materiálů často čelí, zajistí velké pokojové rostliny. Exotický nádech dodají náročnější banánovníky, ale i rozšafné dracény nebo půvabné orchideje. Stále však platí pravidlo o jednoduchosti květináčů, které se vyplatí dodržovat obzvláště u kvetoucích rostlin.

Do moderních interiérů je mimořádně vhodná i bonsaj – miniaturní stromek v mělké misce, jehož jednoduchá krása je pro minimalistický styl jako stvořená. Pokud nedůvěřujete svým schopnostem při pěstování pokojových květin, výbornou službu vám udělá i tlustice (Crassula arborescens), která snese, i když ji delší dobu zapomenete zalít.

Pestré a neformální retro

Retro se nejčastěji přiklání k 50. – 70. letem. Tento styl reprezentuje cit pro detail, výrazné barevné prvky, kombinaci různých textur a tvarů, množství akcentů a příslušenství. Barevnost a mix vzorů se přenáší i do výběru pokojových květin, které tak mohou působit poněkud nesourodě, ale právě tím dodávají prostoru originalitu a nápaditost. Jedním z rysů retro stylu je totiž i to, že každý kousek zařízení bojuje o to, aby upoutal pozornost jako první a stal se tak ústředním prvkem v místnosti.

Monstera - Květinářství GALERIE Brno
Monstera – Květinářství GALERIE Brno

Takto zařízené pokoje si přímo žádají původní pokojové rostliny typu monstera (Monstera deliciosa), voděnka, zelenec (Chlorophytum comosum) nebo Anthurium. Vhodné jsou i fíkusy, Sansevieria – nazývaná také tchýnin jazyk, filodendron nebo klasika mezi jedovatými rostlinami – diefenbachie. Do nízkých kulatých květináčů v pestrých barvách vysaďte domácí štěstí (Soleirolia soleirolii) nebo korálovku, která vám svými oranžovými bobulky rozzáří kterýkoliv pokoj, ve kterém ji umístíte.

Vintage pro romantické duše

Pompéznost, různorodost tvarů a typické zemité nebo pastelové odstíny mátově zelené či pudrově růžové to jsou prvky, které jednoznačně poukazují na příslušnost k vintage stylu. Stejně k němu neodmyslitelně patří i kvalitní přírodní materiály, masivní dřevo, kamenné prvky nebo drobné nedokonalosti materiálu způsobené časem, popraskaná glazura a patina, které jsou často vytvářeny i uměle. Využít je můžeme při výběru květináčů, stojanů na květiny či romantických ptačích klecí.

Mezi květy, které se typově nejvíce hodí do vintage interiéru, patří samozřejmě mini růže v květináčích, ale také honosné palmy, kapradiny (například Ledviník ztepilý), chřest nebo převislé druhy rostlin jako je voskovka (Hoya, Ceropegia) nebo vinoucí se břečťan s panašovanými listy (Hedera). Nebojte se vytvářet ucelené skupinky více rostlin v různých nádobách. Různorodá zeleň vytvoří efekt připomínající svěžest skleníku.

Pokojové rostliny – dekorace, která je každý den krásnější

Interiérový design není tvořený jen nábytkem, malbou, kobercem, dekoracemi nebo osvětlením sladěným do harmonického celku. Pokojové rostliny jsou nepochybně ideální volbou pro dosažení útulnosti či zvýšení atraktivnosti prostoru. Šikovní floristé z Květinářství GALERIE Brno vám rádi poradí, jak si vybrat vhodné rostliny a esteticky k nim přizpůsobit květináče nebo stojany. Takto můžete získat zajímavý design vhodný do místnosti zařízené v jakémkoliv stylu.

Coffea Arabica neboli Kávovník - Květinářství GALERIE Brno
Coffea Arabica neboli Kávovník – Květinářství GALERIE Brno
Platycerium neboli Parožnatka z Květinářství GALERIE Brno
Platycerium neboli Parožnatka z Květinářství GALERIE Brno