Květiny kvetoucí v zimě zkrášlí každý interiér

Home : Blog : Květiny kvetoucí v zimě zkrášlí každý interiér
Květiny kvetoucí v zimě zkrášlí každý interiér

Konec léta a teplých dnů nemusí znamenat, že přišel čas nadobro se vzdát všech květin. Právě naopak. Podzimní a zimní měsíce jsou obdobím, kdy kvete spousta nádherných pokojových květin. Objevte s námi jejich různorodý půvab a přineste si domů spolu s nimi závan svěžesti a přirozené krásy.

Hyacint
Hyacinty v plechovém obalu

Které pokojové květiny kvetou v zimě

Kromě květů, které během podzimních a zimních měsíců rozkvétají i přímo venku, například čemeřice černá (Helleborus niger) nebo vilín (Hamamelis), existují i ​​pokojové květiny kvetoucí v zimě. Jejich výhodou, ve srovnání s exteriérovou ​​zelení, je to, že z pokojových květin se kromě několika benefitů můžete těšit přímo v teple svého domova. Ačkoli krása jejich květů není vytrvalá, vynikne a potěší o to víc. A právě teď přichází období, kdy si můžete dům nebo byt zpestřit hned několika zajímavými druhy. Podle stylu zařízení si tak můžete zvolit například tyto pokojové květiny:

  • do moderní domácnosti: orchidey, kalanchoe, anturie
  • k tradičnímu zařízení: begónie, hortenzie, bromélie
  • pro romanticky laděné interiéry: kamélie, africké fialky, gardénie
Africká fialka fialová
Africká fialka fialová

Bramboříky pro něžné duše

Hřejivě působící plamínky bramboříků (Cyclamen persicum) působí již na první pohled zranitelně a křehce. Při správné péči však mají v sobě obdivuhodnou sílu vytvářet neustále nové květiny. Mezi nejpopulárnější patří zejména kultivary s bílými, růžovými nebo fialovými květy.

Abyste se však z těchto trsovitě rostoucích rostlinek těšili opravdu dlouho, nezapomeňte, že vyžadují světlé a chladnější místo. Ideální je chodba nebo zimní zahrada. Určitě se vyhněte parapetům nad radiátory, kde by jim škodila blízkost sálavého tepla. Dopřejte jim také dostatek vláhy, aby byl substrát stále mírně vlhký. Po odkvětu vám zase radost budou dělat jejich zajímavé listy.

Bramboříky
Bramboříky
Brambořík - detail rostliny
Brambořík – detail rostliny

 

Kvetoucí hvězdičky pro začínající zahrádkáře

Další oblíbenou pokojovou rostlinou kvetoucí v zimě je kolopejka vděčná (Kalanchoe blossfeldiana). Koupit ji můžete téměř kdekoliv a navíc je jako stvořená do současných panelákových bytů. Díky hrubým, dužnatým listům poměrně bez problémů snese teplo a nic se jí nestane dokonce ani tehdy, když ji delší dobu nezalijete.

Péče o ni zvládne bez problémů i začátečník, takže se opravdu není čeho obávat. Velmi pěkně kvete různobarevnými drobnými kvítky během poměrně dlouhé doby. Pozor byste si však měli dávat na přelití substrátu, protože tím podpoříte tvorbu plísní.

Luxusní květiny do moderních domácností

Ne všechny orchideje jsou časté a okoukané. Najdou se mezi nimi i neobvyklé krásky, které interiéru dodají punc noblesy a exkluzivity. Pokud patříte mezi nadšené obdivovatele orchidejí, jako jsou lišajovce či člunatce, určitě je využijte i při zútulňování bytu. I ony patří mezi pokojové květiny kvetoucí v zimě, ačkoli vás jejich květy potěší i v dalších ročních obdobích.

Orchidey kvete i v zimě
Orchidej kvete i v zimě
Orchidej
Orchidej

Pro ty, kterým se už nelíbí klasika, doporučujeme přes tuto zimu doplnit svou sbírku i o další zajímavé druhy, například střevíčnikovce. Tento poměrně nenáročný druh orchidejí vypadá velmi efektně a využít ho můžete dokonce i v místnostech zařízených starožitným nábytkem.

Potěšte se kvetoucími begóniemi

Begónie (Begonia elatior) mají svůj domov v deštných pralesích tropické a subtropické Ameriky. Tyto krásné pestrobarevné rostliny patřily k velmi oblíbeným pokojovým rostlinám už v minulosti. Dnes se však zájem o ně začíná opět probouzet.

Něžné květiny begónií jsou opravdu nádherné, ale své kouzlo má i pohled na celé kvetoucí trsy. Při pěstování begónií nezapomeňte udržovat stále vlhký substrát, přičemž vyberte světlé a teplé místo. Pokud chcete zvýšit množství květů, dopřejte rostlince hnojivo v podobě zálivky.

Klasika v podobě fialek

Nemůžeme opomenout ani africké fialky, tzv. sentpólie (Saintpaulia ionatha). Sytě fialové, bledě růžové, světle fialové nebo křehké bílé kvítky upřednostňují světlé až polostinné stanoviště, teplo a pravidelnou zálivku měkkou vodou do misky. Na podporu kvetení je vhodný i pravidelný přísun živin od jara do podzimu. Nejkrásněji vyniknou kvetoucí exempláře uspořádané do vícebarevných skupinek.

Zahrajte si na dámu s kaméliemi

Vzpomínáte si na román Alexandra Dumase o kouzelné dámě, která se zdobila výhradně květy kamélií? Nechte tyto romantické květy zazářit i u vás doma. Jejich původ sahá až do dalekého Japonska, kde se dají najít běžně ve volné přírodě.

U nás je většinou pěstujeme v chladných interiérech, přičemž v létě je můžeme umístit i na stinné terasy. Kamélie vysazujeme do substrátu s kyselým pH (4,5 – 5,5) určeného pro azalky a rododendrony. Jako několik jiných květin kvetoucích v zimě, i kamélii postavte na světlé stanoviště bez přímých slunečních paprsků.

Vyberte si kvetoucí pokojové květiny, které vás charakterizují

Vyznat se v různých druzích květin je hotová věda. Nemusíte si s tím však vůbec lámat hlavu. Poraďte se s našimi zkušenými odborníky a my pro vás vybereme pokojovou květinu, která vám bude zaručeně dělat radost.