Živá vánoční růže, cesmína nebo vánoční kaktus jsou ty nejkrásnější vánoční dekorace

Home : Blog : Živá vánoční růže, cesmína nebo vánoční kaktus jsou ty nejkrásnější vánoční dekorace
Živá vánoční růže, cesmína nebo vánoční kaktus jsou ty nejkrásnější vánoční dekorace

Nejkrásnější svátky roku se blíží mílovými kroky a do míst, obchodů a domácností se postupně začíná vkrádat vánoční atmosféra. Přivolejte si kouzlo Vánoc i do svého domova pomocí rozkvetlých vánočních rostlinek. Živá krása zářivě zbarvených květů či plodů rozjasní a zútulní celý pokoj a vykouzlí tu pravou vánoční náladu. V dnešním článku si proto představíme nejznámější vánoční květy i to, jak se o ně starat, aby dlouho vydržely.

Vánoční hvězda (vánoční růže)

Vánoční růže nemusí být jen červená

Snad nejznámějším vánočním květem je právě pryšec nádherný (Euphorbia pulcherrima), se kterým se v období Vánoc setkáváme asi nejčastěji. Mnozí z nás tuto vánoční klasiku znají i pod jménem vánoční hvězda. Jen málokdo však ví, že krásná červená barva nepatří květům, ale listům, protože samotné květy této rostlinky pocházející z Mexika jsou drobné a nevýrazné. Vánoční růže je také opředená zajímavou aztéckou legendou, která vysvětluje původ této barvy. Traduje se o ní, že pochází od bohyně, které z neopětovaných citů puklo srdce a její kapky krve údajně zbarvily nejsvrchnější listy vánoční hvězdy typickou červenou barvou.

Dnes si však můžeme vybrat z více barev vánoční růže. Mezi oblíbené se zařadily narůžovělé, lososově růžové, žluté a smetanově vánoční růže. Ale ať už si vyberete kteroukoliv barevnou variantu, důležité je, abyste si ji po koupi nechali pořádně zabalit a nezdržovali se s ní venku, protože je citlivá na ofouknutí a mohly by jí opadat listy. Následně květině zajistěte světlé a teplé místo s teplotou kolem 20 °C, bez přímého slunce a průvanu. Pokud máte rostlinu ještě od minulého roku, abyste dosáhli zbarvení listů, musíte ji během čtyř týdnů před Vánocemi držet v teplé a tmavé místnosti nejméně čtrnáct hodin denně tak, aby byla osvětlena max. 10 – 12 hodin. Rozkvetlá vánoční růže v květináči je také milým dárečkem pro vaše blízké, přátele nebo kolegy, protože svou krásou zosobňuje kouzlo Vánoc.

Vánoční růže (vánoční hvězda)

Cesmína – pichlavý symbol Vánoc

Stálezelený keř s výraznými červenými plody se odedávna považuje za symbol štěstí, radosti a zdraví. Keltští druidové, Římané, ale i buddhisté cesmínu kdysi považovali za posvátnou rostlinu, Indiáni z ní zase vyráběli různé ozdoby, které jim sloužily jako talismany v boji s nepřítelem. Cesmína (Ilex) se používala také jako ochrana před čarodějnicemi a černou magií a to tak, že se vysazovala před příbytky nebo se z ní vyráběly prahy domů. U nás se objevila až později, na počátku 20. století.

Zásluhou dekorativních pichlavých listů a atraktivních červených plodů patří cesmína k typickým vánočním květům a dekoracím. Ve váze vydrží velmi dlouho, nevyschne ani nezvadne, i proto je ideální ozdobou do adventních a vánočních věnců či ikeban. Větvičky cesmíny se dají použít i k ozdobení svátečního stolu, jako působivá vánoční dekorace vstupních dveří nebo k ovinutí slavnostních svícnů.

Vánoční kaktus oživí každou domácnost

Vánoční kaktus (lat. Schlumbergera) možná není tak populární jako vánoční růže, ale jeho bohaté, luxusně působící květiny si získávají stále více nadšenců. Pochází z brazilského deštného lesa a pro jeho tlusté, masité listy ho řadíme mezi sukulenty. Pestrobarevnou nádheru jeho červených, bílých, fialových, sytě růžových nebo oranžových květů můžeme pozorovat již od začátku prosince, takže je ideální dekorací pro adventní období. Můžete ho například postavit na vyvýšené místo nebo jej umístěte do závěsné nádoby, kde dokonale vynikne jeho tvar a ohnivě zbarvené převislé květiny. V období, kdy rostlina nekvete, je díky zajímavě tvarovaným listům vhodným doplňkem bydlení v retro stylu.

Vánoční kaktus upřednostňuje světlé až polozastíněné místo bez přímého slunce, bohatou zálivku a pokojovou teplotu. Pokud chcete, aby se mu opravdu dařilo, dopřejte mu teplotu od 12 do 15 °C. Více teplotu nezvyšujte, protože při teplotách vyšších než 20 °C nebude kvést a suchý vzduch v místnosti může být příčinou, že mu po nasazení opadají poupata. Od objevení poupat až do jejich odkvětu rostlinu zaléváme mírně, protože kořeny jsou citlivé na přemokření. Dbáme na to, aby zemina neproschla, ale byla stále vlhká. Jelikož je nutná zvýšená vlhkost, květináč postavíme do misky s vlhkými kamínky a vánoční kaktus často rosíme. V období růstu květ přihnojujeme přibližně jednou za dva týdny tekutým hnojivem určeným pro kvetoucí rostliny.

Vánoční dekorace ve znamení krásných květin

Vyzdobte si bydlení na svátky s pomocí živých květin. Nemusí to být jen vánoční růže, cesmína nebo vánoční kaktus. Vděčnými rostlinami jsou i hyacinty obdařené květinami hřejivých barev, voňavá amarylka (Amarylis) či hvězdník (Hippeastrum). Nedokážete si s adventní nebo vánoční výzdobou poradit sami? Nechte to na zkušených floristech z Květinářství Galerie Brno. Poradí, pomohou s výběrem, případně vytvoří originální vánoční dekorace přesně podle vašeho přání.