Jaké květiny jsou nejvhodnější ke Dni matek?

Home : Blog : Jaké květiny jsou nejvhodnější ke Dni matek?
Kytice v červených odstínech

Tak jako každý rok i letos bude druhá májová neděle patřit všem maminkám, babičkám a prababičkám. V tento den máme tedy o důvod víc, proč jim vyjádřit svou lásku a vděčnost a potěšit je pěkným kvítkem nebo kytičkou. Pokud stále váháte, čím byste jim udělali největší radost, nechte si poradit. Rádi vám s volbou vhodného květinového dárku pomůžeme.

Historie vzniku Dne matek a oblíbené dárečky

Tradice oslavování Dne matek sahá až do roku 1907, kdy vznikla na počest Julie Ward Howeové a Anny Reeves Jarvisové, bojovnic za práva matek. O sedm let později, 8. 5. 1914 vyhlásil tehdejší americký prezident Woodrow Wilson první oficiální oslavu Dne matek jako celonárodního svátku, který se koná druhou květnovou neděli. V tento den ho slaví většina zemí, včetně Austrálie, Kanady a Indie. V současnosti ho slaví více než 46 zemí po celém světě.

Mezi nejčastější dárky ke Dni matek patří květiny v různých podobách. Mohou to být například vázané kytice nebo květinové boxy a pro mámy – nadšené pěstitelky i květiny v květináči. Nedílnou součástí květů je také věnování, resp. poděkování za péči, trpělivost a lásku, kterou nás naše mámy zahrnuly.

Tradiční květiny neztrácí na popularitě

Existují tzv. květiny – stálice, kde patří zejména růže, lilie, gerbery nebo karafiáty. Červené karafiáty byly také oblíbenými květinám paní Jarvisové, matky Anny Reeves Jarvisové, která se zasloužila o to, že se tento svátek stal oficiálně slaveným dnem. Květiny hýřící barvami a sametovými lupínky maminky zaručeně potěší. Pěknou barevnou kombinací ozvláštněnou zelenými listy, perličkami nebo pestrou stuhou určitě nic nezkazíte.

Úsměv na tváři mamince vykouzlí i půvabná kytice růží. Nádherné královny květů se stále drží na horních příčkách žebříčku nejoblíbenějších květin. A není se co divit, růže za vás vyjádří vděčnost a úctu, která se slovy dá jen velmi těžko popsat. Klasických květů se tedy opravdu nemusíte obávat. Naopak, buďte si jistí, že díky nim máte úspěch v podobě šťastné maminky zaručen.

Pugét bílé růže - rozvoz Brno
Pugét bílé růže – rozvoz Brno

Májové květiny nebo moderní flowerboxy

Jarní květiny vyzařují neopakovatelné kouzlo, které jim nikdo nemůže upřít. Tak proč nevyužít roční období, ve kterém se slaví Den matek? Pokud tedy dáte přednost sezónním květinám před květinami z dovozu, nebo vyhledáte inspiraci v rozkvetlé přírodě, pak určitě sáhněte po kytici tulipánů, narcisů, hyacintů nebo větvích rozkvetlých ovocných stromů. Velmi roztomile a něžně působí i kombinace petrklíčů s modřenci a sasankami, případně kytička z pomněnek a sedmikrásek.

Flowerboxy, neboli květinové boxy, představují dokonalou kombinaci krásy a vůně čerstvých květů s praktičností luxusní krabice. Je to jako kdybyste své mamince darovali naaranžované květiny i s vázou, takže už nemusí hledat, do jaké nádoby se květiny budou hodit. Péče o vázanou kytici je náročnější, ve srovnání s ní jsou kytičky ve flowerboxe upevněny v aranžovací hmotě napuštěné vodou a speciálním výživovým doplňkem pro květiny. Díky tomu z nich bude mít maminka radost delší dobu.

Květinový dárek, který vydrží

Hrnkové květiny se už dříve zařadily mezi oblíbené nápady, jak obdarovat lidi, na kterých nám záleží. Vybrat si můžete podle toho, čemu dává vaše maminka přednost, případně podle typu její osobnosti. Rozkvetlá orchidej potěší každou milovnici barev, drobné kytičky růžové, žluté, případně červené kalanchoe v barevně sladěném květináči s veselým nebo nápaditým motivem jsou zase ideální pro energické, vitální maminy se smyslem pro humor.

Pokojovky - Květinářství GALERIE Brno
Pokojovky – Květinářství GALERIE Brno

Potěšení na dlouhou dobu vyvolá i anturie, která se vám za minimální péči odvděčí celoročním kvetením. Pokud však chcete vyvolat na tváři své maminky překvapení až radostný úžas, vsaďte na brambořík. Zářivé květy sytě růžové, fialové, purpurové a bílé barvy jí při vhodné péči budou připomínat vaši pozornost a vděčnost po celé týdny kvetení. Má vaše mamina slabůstky pro netradiční rostliny? V tom případě je pro ni jako stvořená originální zelená řasokoule.

Řasokoule
Řasokoule

Nejkrásnější květiny ke Dni matek

Mezi květinami vhodnými ke Dni matek jsou ideální i lilie symbolizující nevinnost a nezištnou lásku. Krok vedle neuděláte ani díky pivoňce nebo žlutým sluníčkům – slunečnicím. Pokud se vám však zdá, že jsme toho zmínili nějak příliš, nebo se jednoduše nedokážete rozhodnout, nestyďte se poradit se s profesionály z Květinářství GALERIE Brno. Stačí, když je trochu nasměrujete a ochotně vám pomohou najít ten pravý květinový dárek, který mamince vyjádří vděčnost a lásku za vše, co pro vás udělala.