Svatba na jaře – jaké květiny si vybrat do svatební kytice a na výzdobu?

Home : Blog : Svatba na jaře – jaké květiny si vybrat do svatební kytice a na výzdobu?
Svatební kytice z Květinářství GALERIE Brno

Pro každou nevěstu je její svatební den nezapomenutelný. Aby byl i ten váš jako z pohádky, vyberte si květiny, které podtrhnou výjimečnost a vzácnost dané chvíle. Sezónní květiny jsou na svatbu na jaře jako stvořené. Jaro je přece symbolem příchodu nového života – podobně jako svatební den označuje začátek něčeho nového a radostného.

Jarní květiny dodají svatbě nádech svěžesti

Květy jsou základem výzdoby na každé svatbě. Ztělesňují romantiku chvíle a dodávají dané příležitosti výjimečně slavnostní nádech. Jaro nabízí nádherné květiny, které jsou svými barvami, tvarem a jedinečností typické právě pro toto roční období. Víte, po jakých druzích byste měli sáhnout během příprav na svatbu?

Při výběru květin do jarní svatební kytice se fantazii meze nekladou. K oblíbeným patří například tulipány, hortenzie, hyacinty či narcisy. Skutečně honosně však vynikne šeřík, který kvete v dubnu a v květnu. Bohaté bílé, levandulové či syté purpurové třásně s podmanivou vůní můžete hustě naaranžovat do vysokých váz. K pravým poslům jara patří také prvosenky a fialky, které se dají použít i do květinové výzdoby sálu či svatebního stolu.

Poslové jara – hyacinty a narcisy

Pronikavě vonící hyacinty jako představitelé jarního období dodají celé svatební výzdobě punc luxusu. Dají se použít na několik způsobů, protože krásně vyniknou jako součást kytice pro nevěstu, ale také jako samostatné aranžmá. Nejčastěji je seženete v bílé, růžové nebo fialové až sytě modré barvě.

Dalším z typických jarních kvítků je narcis, který svou veselou žlutou barvou rozjasní každou místnost. Pokud se vám do výzdoby nehodí žlutá, můžete sáhnout po narcisech v bílé barvě, které působí skutečně noblesně. Bledé, éterické květiny v kombinaci s tulipány jsou také vhodnou jarní kombinací do květinové výzdoby či kytice.

Sladce vonící konvalinky

Patří mezi jedny z prvních jarních kvítků a díky svým pohupujícím se drobným bílým hlávkám a pronikavé vůni působí něžně a zároveň výrazně. Konvalinková kytička i výzdoba na svatbu je jako stvořená pro decentní jarní svatbu pro nevěstu ve stylu křehké lesní víly. Svatební kytici z těchto miniaturních kvítků (spolu s hyacinty, karafiáty a břečťanem) měla i sama vévodkyně z Cambridge, manželka prince Williama – Kate Middleton.

Konvalinky symbolizují štěstí. Říká se, že dokáží přitáhnout pozitivní energii, navrátit ztracený optimismus a navodit pozitivní myšlení. Kromě toho prý působí antidepresivně a zvyšují pocit vnitřního štěstí. Pomohou posílit a pozvednout mysl a dodat sebedůvěru, což před oltářem jistě ocení každá rozechvělá nevěsta.

Tulipány v barvách od výmyslu světa

Elegantní krasavci původem z Turecka byli vyšlechtěni do široké škály různých barev, tvarů a velikostí. Třetí nejpopulárnější květina na světě obecně symbolizuje včerejšek i dnešek zároveň. Velké hlávky na dlouhých pevných stoncích poutají pozornost okolí svou vznešeností a zbarvením. Není divu, že tulipány patřily mezi nejoblíbenější květiny legendární ruské primabalerína Anny Pavlovna.

Obrovskou výhodou, kterou ocení každá nevěsta, je pestrá paleta barev – existují bílé, žluté, růžové, oranžové, červené, bílé či dokonce fialové kultivary. Z nich si můžete nechat naaranžovat nejen originální svatební kytici, ale i vkusnou dekoraci pro vaše hosty. Kytice z tulipánů je zvláště vhodná pro nevěsty, které dávají přednost jednoduché kráse a minimalistickému stylu.

Honosné a bohaté pivoňky

Pivoňky jsou ideální květiny na jarní svatbu, protože své bohaté, plnokvěté hlávky otevírají v období od dubna do června. Věděli jste, že průměr květu pivoňky může dosáhnout i více než 25 cm? Velkou popularitu získaly tyto květiny i v zahraničí, například v Japonsku se staly tradiční součástí svatební kytice a v Číně, odkud pivoňky pocházejí, je považují za symbol dokonalé krásy. Není divu, že je zbožňuje dokonce i anglická vévodkyně a manželka prince Harryho, Meghan Markle.

Vzdušné a jemně voňavé pivoňky v sobě spojují romantiku a prosperitu zároveň a říká se o nich, že ve svatební kytici přinášejí novomanželům harmonii a štěstí. Pokud plánujete svatbu ve vintage stylu, pivoňka se stane vděčným prvkem nejen ve svatební kytici, kde ji můžete zkombinovat například s jasmínem, šeříkem nebo tulipány, ale také ve výzdobě na svatebních stolech. Velmi dobře se hodí ke krajce i k šifonu. Pastelově zbarvené odrůdy, především jemná růžová, zaujmou zejména něžné nevěsty, výraznější odstíny syté červené a purpurové zase osloví extrovertnější povahy.

Křehká krása frézií

I vy patříte k těm, kteří nemohou odolat svěží vůni frézií? Nejste jediní, zamilovaly si je nevěsty po celém světě. Jsou vhodné nejen do kulatých svatebních kytic v kombinaci s růžemi či kalami, ale i ke stuhám a celkové svatební výzdobě. V symbolice květin frézie zosobňují nevinnost a věrnost. Bílá odrůda představuje navíc čistotu a vzájemnou důvěru mezi nevěstou a ženichem. Červená frézie vyjadřuje horkou vášeň, růžová náklonnost, purpurová hrdost a vznešenost a žlutá radost.

Jelikož květy frézií jsou tvořeny okvětními lístky různé velikosti, ve svazcích krásně vyniknou a dodají vázané kytici plnost a eleganci. Jejich výhodou je, že se dají použít nejen do svatební kytice, ale mohou se také zakomponovat do svatebního účesu či ozdobit družičkovské náramky.

Několik tipů na jarní svatební kytice

  • Tulipány skvěle vyniknou samotné, ale krásné jsou i v kombinaci s jinými květinami, doporučujeme šater nebo hyacint.
  • Sytě fialové, silně aromatické květy šeříku atypického tvaru obzvlášť krásně vyniknou v kontrastu s bílými nevěstinými šaty.
  • Hyacinty díky výrazné barvě doporučujeme kombinovat pouze s jednobarevnými květy, aby vynikla jejich krása.
  • Do rozcuchané svatební kytice, k doplnění jakéhokoli druhu dominantního květu nebo do dekorativních girland na slavobránu či slavnostní tabuli, požijte jasmín.
  • Té pravé jarní atmosféry v rustikálním nebo bohémském stylu dosáhnete kombinací sedmikrásek s narcisy a tulipány.
  • V případě, že chcete zkombinovat své oblíbené květiny, ale nevíte, jaký dojem by výsledná kytice vyvolala, neváhejte kontaktovat naše odborníky v Květinářství GALERIE Brno, kteří vám ochotně poradí.