Jak se starat o vázanou kytici?

Home : Blog : Jak se starat o vázanou kytici?
Jak se starat o kytice - Květinářství GALERIE Brno

Řezané květiny jsou nádherné a svými barvami a vůní dokážou rozjasnit celou místnost. Na rozdíl od květin v květináčích vázána kytice vydrží jen několik dní. Pokud si tedy chcete radost z ní prodloužit, stačí dodržet pár jednoduchých rad. Pojďme si rovnou ukázat, jaké triky Vám pomohou zachovat květiny ve váze co nejdéle svěží a krásné.

Vázané kytice z Květinářství GALERIE Brno
Vázané kytice z Květinářství GALERIE Brno

1. Pozor na zimu

Vázaná kytice nesnáší teplotní změny. Pokud jste dostali květiny a venku je chladnější počasí, dopřejte jim čas na to, aby se aklimatizovaly. Pokud kytici přinesete dovnitř, nechte ji alespoň půlhodinu zabalenou v papíru.

2. Stonky seřezávejte našikmo

Než květiny vložíte do vázy s vodou, ostrým nožem odřízněte v asi 40 stupňovém úhlu z každého stonku kousek o velikosti přibližně 2–5 cm. Takovým šikmým řezem zvětšíte plochu, přes kterou květiny přijímají vodu. To je velmi důležité pro udržení dobrého stavu kytice.

Ideální je, pokud stonky seřezáváte pod vodou, a to pravidelně každý den, nejlépe ráno nebo večer. Nezapomeňte při tom vždy použít ostrý nůž. Tupý nůž nebo nůžky totiž stonky pohmoždí a naruší cévní svazky květů, které tak nemohou dále vstřebávat vodu.

Náš florista Tom Vám připraví kytici na míru.
Náš florista Tom Vám připraví kytici pro každou příležitost.

3. Zbytečné listy je třeba odstranit

Ta část stonků, která bude pod vodou, musí být očištěna od listů. Mohly by totiž ve vodě hnít a vytvořit tak živnou půdu pro bakterie. Přemnožené bakterie způsobují ucpání cévního systému květů a tím znemožňují jejich hydrataci. Chcete-li se bakterií zbavit ještě účinnějším způsobem, místo řezu a konce stonků ponořte na okamžik do horké vody.

Pokud některé kytičky uvadly a už je nic nevzkřísí, odstraňte je. Zabráníte tím šíření hniloby a nakažení ještě zdravých a svěžích květin.

4. Vázaná kytice patří do čisté vázy s čistou vodou

Ujistěte se, že váza, do které chcete vložit květiny, neobsahuje uvnitř zaschlé nečistoty a prach. Voda, kterou do vázy nalijete, by neměla obsahovat chlór. Měla by být čistá a vlažná. Příliš studená, nebo naopak příliš teplá voda, se nedoporučuje, protože způsobuje rychlejší vadnutí.

Příklad větší vázané kytice z naší tvorby
Příklad větší vázané kytice z naší tvorby

5. Dezinfekce zabrání hnilobě na stonkách

Pokud chcete, aby vázaná kytice vydržela ve váze co nejdéle, ochraňte květiny před škodlivými bakteriemi. Ideální je použít přípravek, který bývá často součástí kytice. Do vázy s vodou se buď nasype nebo nalije. Jeho úkolem je zabránit množení nežádoucích mikroorganismů, upravit pH vody a zajistit květem výživu.

Pokud takový přípravek k dispozici nemáte, můžete zkusit vhodit do vázy kousek dřevěného uhlí nebo půl tabletky aspirinu. Předpokládá se, že zabraňují růstu bakterií. Tyto domácí recepty ovšem účinky originálních přípravků nikdy zcela nenahradí.

6. Mísa s ovocem a vázaná kytice?

Znáte to dobře – slavnostně prostřený ubrus, na podnose naservírované zákusky, nápoje ve sklenicích z broušeného skla, efektivně naaranžovaná mísa s ovocem a mezi tím vázána kytice ve váze. Samozřejmě celkový dojem je bezchybný, ale má to jeden háček. Řezané květiny a ovoce netvoří právě ideální kombinaci.

Zrající plody, především banány a jablka, totiž uvolňují etylen, který negativně působí na proces kvetení. Výsledek pak může být ten, že květy rychleji uvadnou. Stejně nevhodné je umístit kytici na slunce či do průvanu.

Nevkládejte do jedené vázy několik druhů květin, pokud máte v kytici prvosenky, tulipány, lilie nebo růže. Tyto druhy totiž nejraději vynikají samostatně. Společnost jiných květů způsobuje jejich rychlejší vadnutí.

7. Správný výběr vázy

Mnohé vázy vypadají velmi působivě, ale ne každá je vhodná k tomu, aby do ní byla vložena vázána kytice. Kovové nádoby reagují s rostlinnými šťávami, které květiny uvolňují do vody, přičemž vznikají soli. Tyto soli nejenže zkracují trvanlivost kytice, ale zároveň i poškozují povrch vázy. Vhodné jsou proto vázy ze skla, porcelánu, pálené hlíny nebo kameniny. Neméně důležité je i to, aby stonkům poskytovaly dostatek prostoru. Zcela nevhodné jsou proto vázy a nádoby s úzkým hrdlem.

Z tvorby našeho Květinářství GALERIE
Z tvorby našeho Květinářství GALERIE

8. Vázaná kytice s pupeny

Dostali jste kytici plnou pupenů a obáváte se, že se nerozvinou? Máme pro Vás jednoduchý tip: ponořte stonky nejprve do teplé a vzápětí do studené vody. Ani se nenadějete a pupeny se rozvinou do celé své krásy.

9. Co dělat, když květy uvadly?

Navzdory všem opatřením se může stát, že květiny z různých příčin uvadají. Pokud byl na příčině nedostatek vody, proveďte studenou koupel! Aby měla lázeň co nejlepší účinky, ponořte do ní celé květiny a nechte je tak přes noc. Do rána budou opět čerstvé a osvěžené.

Věříme, že právě díky těmto radám Vám jakákoliv řezaná kytice ve váze bude dělat radost pořádně dlouho!

Dále můžete pokračovat: Kytice -15%, kde naleznete více fotek z naší kyticové tvorby 🙂