Jarní květinové inspirace

Home : Blog : Jarní květinové inspirace
Jarní květiny ve velkém květináči před vstupem do Květinářství GALERIE Brno

Po dlouhé zimě se všichni cítíme trochu unavení a bez energie. S rostoucím očekáváním vnímáme prodlužující se dny a pozorujeme mizející sníh. Pokud se nám zdá, že jaro je ještě vždy daleko, není nic jednoduššího než si přinést kousek přírody přímo domů. Voňavé třásně hyacintů, žlutá sluníčka narcisů nebo veselé barvy tulipánů rozjasní a zútulní jakýkoliv interiér. Potěšte své smysly a dopřejte si chvilku pro sebe v jejich okouzlující společnosti.

Kvetoucí jaro v květináči

Jarní květiny nejlépe vyniknou v kombinaci s jinými druhy. Nejen ve vázaných kyticích, ale také vysázeny v květináčích. Pro delší kvetení doporučujeme umístit do větší nádoby různé postupně kvetoucí cibuloviny. Takto si radost z barevné nádhery můžeme výrazně prodloužit. Mezi nejoblíbenější jarní cibuloviny patří:

  • bílé i žluté narcisy,
  • hyacinty,
  • krokusy,
  • modřence,
  • nízké odrůdy tulipánů
  • a irisy.
Jarní výzdoba v Květinářství GALERIE Brno
Už pomalu přecházíme na jarní výzdobu – Květinářství GALERIE Brno

Podle druhů květin vybíráme i typ květináče. Suchomilné tulipány, modřence, narcisy, hyacinty a šafrány pěstujeme v keramických a dřevěných nádobách, protože v nich zemina rychleji vysychá. Naopak vlhčí prostředí je vhodné například pro sněženky a bledule, proto jsou pro ně ideální květináče z plastu. Velikost nádoby vybíráme v závislosti na velikosti rostliny v dospělosti. Nezapomínáme na drenážní otvor, kterým se odvádí přebytečná voda, aby cibulky neshnily.

Voňavé hyacinty a křehká krása narcisů

Mezi přednosti hyacintů kromě vůně a bohatého květenství řadíme i jejich širokou paletu barev. Bílé, smetanové, růžové, fialové, oranžové, červené, modré nebo žluté kvítky se mezi sebou dokonale kombinují. Věděli jste, že barvu budoucího květu u hyacintu můžete zjistit dokonce už podle barvy cibulky nebo puku? Je to docela jednoduché. Z bílé cibulky vyroste bílý květ, z červené červený květ a z modré cibulky modrý. Stejně je tomu i u stvolu. Bílé květy vyrostou na stvolu se zelenými puky, růžové na narůžovělém a modré na modrém.

Narcisy se díky své zlatavé barvě oprávněně staly jedním ze symbolů jara. Při výběru sáhněme vždy po těch, které ještě nerozkvetly, aby nám doma mohly dělat radost co nejdéle. Všímejme si také délky a barvy listů. Čím delší a zelenější listy narcisy mají, tím více mohou vyživit cibulku a tím krásněji budou kvést. Stonky by měly být pevné a tmavě zelené. Světlé a viditelně tenké stonky neudrží hlávky květů vzpřímeně a brzy se začnou naklánět do stran.

Hyacinty

Jarní výzdoba

Veselý pán tulipán

Tulipány, tak jako všechny jarní cibuloviny, také pěstujeme v květináčích nebo obalech, které nejen dobře vypadají, ale také podtrhnou typ a barvu konkrétního druhu nebo odrůdy. Původní druhy, jako například tulipán pozdní (Tulipa tarda), tulipán nízký (T. humilis) nebo lesní (T. sylvestris) a varianty s krátkými stonky nejlépe vyniknou v nízkých, širokých nádobách zhotovených ze dřeva, proutí nebo kovu. Vysoké, bohatě zdobené květináče jsou přímo stvořené pro elegantní tulipány ze skupiny jednoduchých odrůd. Fantastické papouščí a roztřepené lupeny zas vyzařují nespoutanou energii, proto nejvíce vyniknou v kontejnerech z barevného plastu, případně v nádobách s lesklou glazurou.

Péče o jarní cibulky během kvetení a po něm

Pokud se doma chceme těšit z barev a vůní jara co nejdéle, měli bychom při péči o pokojové květiny v květináčích dodržovat několik osvědčených zásad.

  • Kvetoucí cibuloviny umisťujeme na chladnější místo. Vyhýbáme se zdrojům sálavého tepla a přímému slunci.
  • Rostlinky nepřihnojujte. V substrátu mají vše, co potřebují.
  • Během kvetení udržujeme kořenový bal mírně vlhký.
  • Po odkvětu květy přestaneme zalévat, počkáme, až se cibulky “zatáhnou” (květ a listy zežloutnou a opadají), cibulky vyjmeme, očistíme a odložíme na chladné a suché místo.
  • Koncem září můžeme cibulky vysadit do záhonu nebo do nádob na terase.

Dekorace z jarních cibulovin jsou milou pozorností, která za nás dokáže říci více než desítky vět. Nechte si poradit od odborníků v Květinářství GALERIE Brno a darujte kousek jara v květináči těm, na kterých Vám záleží. U nás neleznete největší nabídku v centru (snad jen s výjimkou Zelného trhu 🙂 )

Jarní květiny ve velkém květináči před vstupem do Květinářství GALERIE Brno
Jarní květiny ve velkém květináči před vstupem do Květinářství GALERIE Brno