Kytice pro nevěsty – nápady a doporučení

Home : Blog : Kytice pro nevěsty – nápady a doporučení
Svatební tytice a dekorace - Květinářství GALERIE Brno

Svatební kytice je neodmyslitelným doplňkem každé nevěsty. Podtrhuje její krásu, doplňuje šaty a v neposlední řadě dotváří celkový dojem. Jaké květiny byste si měli vybrat, případně, jaký tvar a barva svatební kytice je pro vás vhodná – to vše a mnohem více vám prozradíme v dnešním článku. Správně zvolená kytice pro nevěstu je totiž důležitým prvkem, který vám pomůže proměnit váš svatební den na nezapomenutelný zážitek.

Svatební kytice - luční.
Svatební kytice – luční – od nás z Květinářství GALERIE

Kytice pro nevěsty v minulosti

V minulosti se jednotlivým květům a rostlinám připisovali magické vlastnosti. To mělo vliv i na jejich výběr do nevěstiny kytice. Používaly se především bylinky, obilí a česnek, které měly odhánět zlé duchy. Staří Keltové zase používali hlavně bodlák, břečťan a vřes, kterým přisuzovali mystické a ochranné atributy. Barevné kytice z květin, jak je známe dnes, se objevily až po raném viktoriánském období.

Kytice pro nevěstu podle ročního období

Svěží jarní svatební kytice

V případě, že jste stanovili termín svatby na některý z jarních měsíců, máte jedinečnou možnost využít ve své svatební kytici jarní květiny. Dodají vašemu zevnějšku svěží vzhled a doslova vás rozzáří svými veselými barvami. Mezi jarní posly vhodných i do kytice pro nevěstu nepochybně patří tulipány, sladce vonící konvalinky, originální narcisy či křehké luční květiny. Pokud sníte o romantické svatbě, tak na své si jistě přijdete při pastelových barvách pivoňky.

Trvanlivá letní kytice

Horké letní dny jsou zatěžkávací zkouškou nejen pro svatební zákusky, ale i pro květiny ve svatební kytici. Ideální jsou proto odolnější květiny, například slunečnice, africké kaly, královské růže nebo ležérní provázaná levandule. Pokud sníte o rustikálním kouzlu tradičních svateb, tak chybu určitě neuděláte, když si necháte udělat kytici z obilných klasů, červených máků a modrých chrp.

Svatební floristika v podání Květinářství GALERIE Brno
Svatební floristika v podání Květinářství GALERIE Brno (1 ze 1000 možností)

Podzimní svatební kytice hýřící barvami

Podzimní kytice pro nevěsty jsou, vzhledem k chladnějšímu počasí, většinou tvořeny květinami z dovozu. Nechte se inspirovat přírodou a sáhněte po zářivých barvách. Kombinace se žlutými a červenými listy, bobulkami, anebo šipkami jsou pro toto období to pravé. Kytice z podzimních květů jsou navíc k sušení jako stvořené a vy si tak můžete zachovat trvalou památku na váš nejkrásnější den.

Romantická zimní kytice na svatbu

Svatba v zimě může být opravdu pohádková. Dotvořte atmosféru kyticemi vázanými z květů chladných barev, například sněhobílých Kal, modrých Iris či fialových gerber, nebo vsaďte na jednoduchou eleganci zeleno-bílé kombinace květin a jehličnatých větviček.

Dokonalé kytice pro nevěstu – Brno a okolí

Barva a tvar

Svatební kytici si v první řadě vybírejte z květů a barev, které se vám osobně líbí a víte, že ladí s barvou vaší pleti, vlasů, šatů a svatební výzdoby. Tvar kytice a použité doplňky by měly korespondovat tak se střihem a materiálem šatů, jakož i s vaším typem postavy, účesem a šperky.

Svatební kytice - Květinářství GALERIE Brno
Svatební kytice – Květinářství GALERIE Brno

Základní dělení kytic podle tvaru určují tři typy: kulatou, převislou (kaskádovitě) a kytici ve formě dekorace pro nevěstu. Podle techniky provedení známe vypichovanou, vázanou a volně zpracovanou kytici. Platí pravidlo, že čím jednodušší střih šatů, tím zajímavější tvar kytice si můžete dovolit.

Kvalita květů

Neméně důležitá je i kvalita a čerstvost květin. Pouze z těch, které byly pečlivě vybrány a odborně uvázané, se budete těšit opravdu dlouho. Pro svatební kytici by mělo být samozřejmostí, aby měli zajištěnou vodu. Kytice by také neměla být pro nevěstu příliš těžká, aby ji její nošení zbytečně nenamáhalo. Z tohoto důvodu se na vázání používají různé techniky, jako je například vátovaní, lepení nebo crash technika.

Svatební floristika - Květinářství GALERIE Brno
Svatební floristika – Květinářství GALERIE Brno

Jaké svatební kytice jsou právě v módě?

Loni se nesl ve znamení zelené. Mnohé nevěsty zvolili do své kytice hodně zeleně a různé druhy květin, takže kytice připomínaly luční nebo zahradní aranžmá. Zelené ještě docela neodzvonilo, ale převahu začínají nabývat teplé odstíny měděné. V kombinaci se smetanově a slonovinové barvy spolu vytvářejí luxusní, ale zároveň romantický a elegantní dojem. Další odvážnou barvou, obzvláště pro moderní nevěsty, se stává sytě fialová. Nepřehlédnutelný odstín královské barvy můžete do kytice zakomponovat prostřednictvím orchidejí, růží nebo hortenzií.

Svatební kytice / floristika - duben 2019
Svatební kytice / floristika – duben 2019

Pokud chcete být skutečně trendovou nevěstou, určitě se rozhodněte pro jednobarevnou kytici. Nezáleží na tom, zda si zvolíte bílou, růžovou nebo modrou kytici, použití jedné barvy podtrhne krásu jednotlivých květů a zvýší intenzitu barvy. Nadčasová a zároveň avantgardní je kytice pro nevěstu složená ze sukulentů. Samostatně nebo naaranžované s jinými květinami, sukulenty vám jednoznačně zaručí pozornost.

Něžná, energická, tradiční, moderní …

Každá svatební kytice by měla především představovat osobnost nevěsty. Proto ještě jednou opakujeme – vybírejte si květiny, které jsou vašemu srdci a stylu nejblíže. Pokud jste romantická duše a sníte o růžích nebo pivoňkách, dopřejte si je. Pokud upřednostňujete ležérní styl a celá svatba se ponese v tomto duchu, projevte to i ve svatební kytici.

Zbavte se starostí a svěřte vázání svatební kytice do rukou profesionálů. Naši zkušení floristé z Květinářství GALERIE zohlední při vázání květin všechny potřebné detaily a vytvoří vám tak jedinečnou svatební kytici na míru. V rámci města Brno a jeho okolí vám ji včas doručíme, případně si ji můžete převzít osobně v našem kamenném obchodě.

Svatební kytice se oprávněně považuje za šperk nevěsty. Obraťte se s její tvorbou na nás a zajistěte si krásný a originální doplněk podle vašich představ!

Svatební kytice z Květinářství GALERIE Brno
Svatební kytice z Květinářství GALERIE Brno