Pánové, už víte, jakou kytici vyberete k MDŽ?

Home : Blog : Pánové, už víte, jakou kytici vyberete k MDŽ?
Kytice tulipánů, pugét tulipánů - doručování Brno

Mezinárodní den žen, oslava krásy a výjimečnosti něžnějšího pohlaví bez rozdílu věku, už klepe na dveře. V nedávné minulosti byl v tento den pro ženu typickým dárkem červený karafiát. Naštěstí dnes už máme výběr mnohem bohatší. To se ale pojí s dilematem, jaké květiny jsou k této příležitosti nejvhodnější. Pokud nevíte, jak 8. března vyjádřit ženě úctu a poděkování za to, že je pro Vás inspirací a dělá Váš svět krásnějším, poradíme Vám, jak na to.

Jak vznikl svátek MDŽ

Mezinárodní den žen (často označovaný zkratkou MDŽ) připadá každoročně na 8. března. Je to mezinárodně uznávaný svátek ustanovený OSN na památku výročí stávky 40 000 newyorských švadlen z roku 1908. Tyto odvážné ženy bojovaly za zrušení desetihodinové pracovní doby, proti nízkým mzdám a špatným pracovním podmínkám. Od roku 1975 byl tento svátek oficiálně uznán Organizací spojených národů a je slavený jako den mezinárodní solidarity žen za rovnoprávnost, spravedlnost, mír a rozvoj.

Dnes se oslavy Mezinárodního dne žen přetavily do oslav ženskosti, ženského půvabu, vnitřní síly a jedinečnosti. Kdosi prý rozluštil MDŽ jako zkratku pro heslo “Muži děkují ženám.” Děkují jim nejen za život, ale i za partnerství, manželství, za děti či funkční rodinu. Je to vlastně poděkování za to, že právě díky ženám je svět (a nejen vizuálně) krásnější a lepší. Obdarování ženy květinou nebo kyticí v tento den vystihuje a podtrhuje úctu a obdiv, které k nim muži cítí.

Výběr květů není náhodný

Váháte, zda jako dárek pro ženu zvolit míchanou nebo spíše nějakou jednodušší kytici? Vše závisí na jejím vkusu. Pokud žena miluje jednoduchost, určitě více ocení jednobarevnou kytici tulipánů svázaných mašlí než bohatou kytici z různých druhů květin. Lilie, růže, gerbery – tato kombinace udělá radost takové ženě, která miluje pestrost v oblékání, bytovém designu nebo i při vaření. Podle toho, co upřednostňuje v osobním životě, snadno poznáte, které květiny k MDŽ máte pro ni vybrat. Pestrobarevné květiny můžete doplnit romantickou básní, vtipným blahopřáním či milým přáním.

Pro mladou dívku se hodí kytice s drobnými květy a jemné, světlé barvy, určitě nevybírejte nic dominantního a výrazného jako například strelícii. Pokud má žena, kterou chceme obdarovat, alergii, musíte dobře zvážit, co koupíte. Vyhněte se květům s prašníky, jako jsou lilie. Naopak vhodná by v tomto případě mohla být toulitka. Pokud hledáte něco, co vydrží déle, zaměřte se hlavně na exotické květiny, jako jsou strelície, helikónie, protea nebo orchidej. Chybu určitě neuděláte ani tehdy, když sáhnete po květináčových květech.

Jarní květiny k MDŽ vyhrávají

Dlouhodobě se největší oblibě těší právě kytice z jarních květin. Vážou se do nich například tulipány, narcisy, frézie, ale i hyacinty. Populární jsou také kombinace různých květin, například kytice tulipánů s astrometriemi nebo fréziemi. Pestrá jarní nádhera uvázaná v kytici zaručeně vykouzlí úsměv na tváři Vaší partnerce, ale i mamince či babičce. V posledních chladných dnech půvabné květy svými jasnými barvami a vůní a v neposlední řadě úmyslem, s jakým byly darovány, Vámi vybranou ženu určitě zahřejí u srdce.

Klasika v podobě růží nebo karafiát jako módní retro

Růže je květina lásky, půvabu, vášně a touhy. Růže a ženy vždy šly dohromady. Vždyť jak řekl Dante Alighieri – “Nejkrásnějším stvořením, které Bůh stvořil, je žena a růže.” Pokud se tedy opravdu nedokážete rozhodnout, kyticí růží nikdy nic nezkazíte. Nesmíme zapomenout ani na karafiáty, které jsou dnes již považovány za jakési retro a v lidech vyvolávají nostalgii. Karafiát kdysi patřil k jakémusi symbolu MDŽ, asi právě proto byl celá 90. léta zanedbaný, zejména ten červený. Dnes se však opět objevuje na výsluní a jeho různorodá barevnost ho umožňuje dobře kombinovat v kyticích s jinými květinami.

Nechte si poradit při výběru

Pokud ve výběru květin k MDŽ ani po přečtení článku nemáte jasno, nechte si poradit od zkušených floristů v Květinářství Galerie Brno. Doporučí Vám vázané kytice, praktické flowerboxy nebo dekorativní hrnkové květiny. Umožněte své mámě, babičce, přítelkyni, manželce, kolegyni či kamarádce cítit se díky nádherným květům 8. března skutečně výjimečně.