Zajímavosti z historie kytice a květinové výzdoby

Home : Blog : Zajímavosti z historie kytice a květinové výzdoby
Kytice z naší tvorby

Kytice – dekorativní uspořádání a naaranžování květin v určitý celek, který je určen k výzdobě domů, veřejných budov nebo k obdarování při zvláštních příležitostech. Tolik asi definice kytice. Kytice je ale mnohem více, jejím darováním si projevujeme vzájemnou úctu a lásku.

Každý z nás už daroval nebo byl obdarovaný nějakou kyticí. Zamysleli jste se ale někdy nad tím, jaká je historie kytice a květinové výzdoby? Odkdy je zažité darovat ji blízkým nebo si jimi ozdobovat příbytek? Přeneste se s námi do historie a dozvíte se více.

Kytice ve starověku

Uspořádání květin do kytice má po celém světě dlouhou historii. Nejstarší zmínka o uspořádání květin do kytic ve vázách pochází ze Starověkého Egypta, kde se božstvům darovaly květinové oběti. Dokládají to nádherná vyobrazení květinové výzdoby, které jsou datovány až do roku 2 500 př. n. l. Mezi nejčastěji používanými květy byly posvátné lotosy, kosatce a narcisy. Z papyrů, palmových a olivových listů se vytvářely vysoké kytice do váz. Vázaly se nejen kytice, ale i věnečky a čelenky či květinové girlandy.

Podobně to bylo i v Persii, Mezopotámii a Krétě. V Persii se do pestrých kytic využívaly narcisy a jiné cibuloviny doplněné liliemi, růžemi a kosatci.

Kytice v antice

V antickém Řecku a Římě se od 6. století př. n. l. využívala květinová výzdoba převážně při bohoslužbách a honosných hostinách. Hlavně v Římě se na konci antiky doslova překračovaly únosné meze. Květy se aranžovaly s hrozny a různým jiným ovocem, přičemž byla velmi velká spotřeba růžových květů. Do kytic se převážně používaly růže, lilie, hyacinty, vavřín, břečťan a myrta.

Daleký východ

Květiny měly velký význam hlavně v Číně a Japonsku. Vznik ikebany se datuje do 8. století n. l., přičemž smysl kompozice byl filozofický a symbolický. Pro kytice byla typická asymetrie, ohebnost linie a trojrozměrnost. V některých kulturách se ještě dodnes používají starobylé techniky úpravy květin jako je ikebana, která pochází z Japonska. I nejstarší kniha o aranžování pochází z Japonska, z roku 1445.

Nejčastěji používané květiny byly narcisy, pivoňky, lotosy, kamélie, chryzantémy, meruňkové i broskvové květy a bambusy.

Kytice ve středověku

Ve středověku dochází k upevňování církve, proto zahradní umění bylo možné vidět hlavně v klášterech a královských zahradách. Pěstovaly se růže, lilie – symbol čistoty, kosatce nebo gladioly. Květy se pěstovaly spolu s léčivými bylinkami a kořením. Kyticemi se zdobily převážně oltáře v chrámech a květiny se staly také významným symbolem hlavně na šlechtických erbech.

Renesance

Největší rozmach zažívá aranžování květin v renesanci, zejména v Itálii v 15. století. Jako součást dekorací se začaly používat nejen tropické květiny, ale i exotické ovoce. Květy se staly velkou módou a běžnou součástí života. Začaly se vyrábět speciální nádoby na květiny, do kterých se umisťovaly vysoké rozměrné kytice, věnce a květinové girlandy.

Mezi nejpoužívanější květiny patřily opět růže a lilie, kosatce, hřebíček, slunečnice, stračky, hrachory, chrpy a od druhé poloviny 16. století i tulipány, hyacinty, myrta a různé větvičky s plody.

Kytice v rokoku a baroku

V rokoku byly vazby kytic volnější a hravější, přičemž se používaly hlavně jemnější květy a pastelové barvy. Začaly se vázat kytičky svinuté do kornoutu z dekorativní látky, tzv. pompadůrky. Květy se vázaly do girland a spolu s pyramidami ovoce se využívaly k výzdobě slavnostních stolů. Dokonce se květy po stolech i volně rozhazovaly.

Nejvíce používané květiny do kytic byly drobné pastelové růže, hrachory, větvičky s drobnými plody, pomněnky a orlíčky.

V baroku zase vznikly ty nejkrásnější okrasné zahrady s bohatou květinovou výzdobou. Barokní kytice byly více pompézní, monumentální, s mnoha květinami v bohatém výběru.

Kytice v romantismu

Romantismus byl ve vázání kytic návratem k přirozenému půvabu květů. Květinové úpravy se zjednodušily. Začalo se využívat jiřiny, pomněnky či hvězdnice.

Darování květů v minulosti u nás

Darování kytice z čerstvých květů k nám přišlo společně s křesťanstvím v 13. století. Tento zvyk Slovanům přinesli byzantští kněží, kteří si krášlili své pokoje čerstvě řezanými květinami. Slované si osvojili tento zvyk, a tak si u nás darujeme květiny při různých příležitostech již více než 800 let.

Kytice v socialismu

Když se řekne socialismus, ihned nás napadne jediný květ a to karafiát. V socialismu byl velmi omezený sortiment květin, hlavně v zimě. Kytice se vázaly ze zmíněných karafiátů, ale také gerber, tulipánů, narcisů, mečíků, z růží a ze sušených květin. Doplňovaly se hlavně chřestem, který byl využíván nejvíce nebo listy kapradin.

Historie svatební kytice

Tradice svatební kytice pochází již od starých Keltů. Preferovali kytice z bylin, ve kterých upřednostňovali břečťan, vřes nebo bodlák, protože těmto rostlinám se přisuzovaly ochranné a mystické vlastnosti.

V době moru nosily nevěsty svatební kytice z česneku a bylin, které je měly uchránit před smrtí. Pálivé kytice nahradili květiny až po ranním viktoriánském období, kdy je nahradily růže a nehtíky. Přikládaly květům symboliku a každému květu přiřazovaly určitou vlastnost. Například břečťan byl symbolem věrnosti a lásky, lilie znamenaly čistotu i panenství.

V současnosti si nevěsty vybírají květiny, které mají pro ně velký význam, patří mezi jejich oblíbené a samozřejmě v neposlední řadě odpovídají jejich svatební květinové výzdobě.

Současnost kytice

Otevření hranic po roce 1989 přineslo do vázání kytic něco nevídaného. Obrovský sortiment květin, o jakých se nám ani nesnilo, ale i množství nádob, do kterých se kytice dají krásně aranžovat. Nesmíme zapomenout na pomocný vazačský materiál, jehož je nespočet a se kterým se výborně pracuje.

Kytice k různým příležitostem Vám uvážeme v našem Květinářství GALERIE Brno, kde si sami vyberete, zda preferujete svěží kytici z lučních květů nebo jste věrní klasice v podobě kytice z růží. Velkou výhodou je i rozvoz květů kurýrem, o čem mohli mnozí v minulosti pouze snít.

V neposlední řadě mají floristé možnost vycestovat do zahraničí na různé výstavy, kde se mohou inspirovat. Nejsou to jen obyčejní prodavači, kteří květiny prodávají. Naši floristé dokážou připravit kytici pro jakoukoliv příležitost. Navíc je pro ně toto umění vášní a radostí, nikoli nudnou prací. ?