Valentýn se blíží

Home : Blog : Valentýn se blíží
Kytice růžové růže - eshop Brno

Blíží se den sv. Valentýna, svátek všech zamilovaných. V tento den více než jindy myslíme na své partnery, scházíme se s nimi na romantických místech a vyznáváme jim lásku. Obdarováváme je květinami, suvenýry, posíláme jim valentinky, aby věděli, že na ně myslíme. Víte, že tento svátek není novodobým svátkem a slaví se již poměrně dlouho?

Kytice v červených odstínech - donáška Brno
Kytice v červených odstínech – perfektní volba na Valentýna – donáška Brno

Od kdy se oslavuje den sv. Valentýna?

Svátek sv. Valentýna vznikl jako náhrada pohanských svátků, které se od nepaměti slavily v Římě 15. února. Římané nimi oslavovali římskou vlčici, která odchovala zakladatelé města Romula i Rema. V té době se slavily po celé zemi i dny bohyně plodnosti Juno. Byly oslavou ženské plodnosti a ženy i dívky byly obdarovávané květy. Byly to však často bujaré oslavy a nevázané orgie. Proto je papež Gelasius l. v roce 494 zakázal. Církev přesunula nový svátek o jeden den dříve na 14. února, zasvětila ho svatému Valentýnovi, a svěřila mu do péče zamilované i snoubence.

Donáška kytic Brno: Romantické kytice na Valentýna

Kdo byl sv. Valentýn

Svatý Valentýn žil ve 3. století našeho letopočtu a pocházel z města Terni, kde byl biskupem. Za vlády císaře Claudia ll. byl uvězněn a popraven. Císař Claudius byl známý svou zálibou ve válečných výpravách a zastával názor, že ženatí vojáci péčí o rodinu oslabují svou bojeschopnost. Ženatí vojáci nechtěli opouštět své ženy i rodinu a neradi vstupovali do vojska. Proto císař svým vojákům zakázal uzavírat sňatky. Právě Valentýn zákaz ignoroval a tajně oddával zamilované páry. Když se to císař dozvěděl, Valentýna uvěznil a odsoudil ho k trestu smrti. Ve vězení léčil nemocné křesťany a jeho poprava byla provedena 14. února v roce 296. Den sv. Valentýna se proto slaví v den jeho smrti.

Valentýn byl daleko známý díky své shovívavosti, srdečnosti a lásce. Proslavily ho i zázraky. Jedním z nich bylo i navrácení zraku a sluchu postižené dceři svého dozorce, do které se zamiloval. Říká se, že před svou smrtí poslal dívce z vězení milostný dopis s podpisem “Od Tvého Valentýna” a tak vzniklo první valentýnské přání.

Valentýn ve světě

Od té doby uplynulo mnoho let a tento svátek slaví mladí lidé po celém světě. Ve stejný den jako u nás ho oslavují v Portugalsku, USA, Kanadě, Itálii, Austrálii, Španělsku a v mnoha dalších zemích. Přinášíme Vám několik zajímavých tradic, které nás zaujaly v souvislosti se svátkem zamilovaných.

Spojené státy americké

Ve Spojených státech má tento svátek dlouhou tradici. První valentýnská přání byla vyrobena v 19. století. Byla zdobena ornamenty, mořskými mušlemi či sušenými květy a malovala se ručně.

Anglie a Skotsko

V Anglii se mezi lidmi říkalo, že v tento den si ptáci, především labutě a holubi, volí své partnery na celý život. Angličanky si podle starých tradic před spaním uloží pod polštář pět listů vavřínu. Do každého rohu jeden a jeden do středu polštáře. Díky tomu se jim bude v noci zdát o budoucím manželovi.

Ve Skotsku je tradice, že Valentýnem nebo Valentýnkou se stane první člověk, do kterého v ten den na ulici vrazíte.

Dánsko

V Dánsku si mladí lidé dávají zamilované valentýnky, a kromě nich se obdarovávají lisovanými sněženkami. Přičemž se jménem nepodepisují a obdarovaná osoba musí vždy hádat od koho dárek dostala.

Itálie

Jak jsme již zmínili, kořeny tohoto svátku pochází právě z Itálie. Dnes je v zemi rozšířené darovat Baci Perugina. Jde o malé oříškové bonbóny ve tvaru srdíček. Květiny k tomuto svátku neodmyslitelně patří, a tak italští muži svým protějškům nosí na tento svátek kytici červených růží.

Kytice červených růží dozdobených zelení - donáška Brno
Kytice červených růží dozdobených zelení – donáška Brno

Svátek sv. Valentýna u nás

U nás se sv. Valentýn neslaví velmi dlouho, jen od konce 90. let. Předtím byl více rozšířen Mezinárodní den žen, který se slavil 8. března. Dnes už stále více mladých lidí slaví právě svátek sv. Valentýna a svátek MDŽ odchází pomalu do pozadí.

Co darovat na Valentýna?

Na Valentýna se dvojice a partneři obdarovávají různými způsoby. V obchodech je množství valentýnských suvenýrů, kterými můžete obdarovat své milované. Valentýn je romantický svátek, a tak ženy mají někdy těžší úkol vybrat správný dárek pro silného muže. Mohou připravit pro svého drahého romantickou večeři ve dvou. Kromě toho jsou nejčastějšími dárky od partnerek sladkosti a cukrovinky ve tvaru srdíček nebo vonné svíčky. Vhodnou volbou může být CD, oblíbený parfém, srdíčkové boxerky či ponožky a mnohé drobnosti. Pokud má Váš partner smysl pro humor nic nezkazíte spodním prádlem s humorným potiskem.

Květinový box - srdíčko (Květinářství GALERIE)
Květinový box – srdíčko (Květinářství GALERIE Brno)

Každá žena ráda poslouchá vyznání lásky od své polovičky. Vyznání lásky k tomuto svátku patří stejně tak jako romantická večeře nebo květiny. Nejčastěji se na Valentýna darují květiny. Kyticí květů nikdy nic nezkazíte. Mezi nejčastěji darované patří kytice růží, tulipánů a dalších květin. Květiny dokáží vyjádřit lásku ke své milované osobě. Pokud si nejste jistí, jakou kytici zvolit pro Vaši partnerku, se správným výběrem Vám ochotně a rádi poradí naši floristé v Květinářství GALERIE Brno.

Kytici květin si můžete objednat i online a pokud chcete dokonale překvapit svou polovičku, zajistíme dovoz kytice v Brně až k ní domů po celém Brně.