Vkusná dušičková i halloweenská výzdoba

Home : Blog : Vkusná dušičková i halloweenská výzdoba
Dušičkový věnec z Květinářství GALERIE Brno

Venku opět poletuje listí a ve vzduchu je cítit vůni podzimu. Přichází období, které s sebou přináší dva možná na pohled různé svátky, avšak v mnohém spolu související. Je to svátek všech svatých čili dušičky a samozřejmě Halloween. I my v Květinářství GALERIE Brno jsme na tyto dva významné dny připraveni, proto Vám přinášíme vkusnou dušičkovou výzdobu na hroby vašich blízkých a samozřejmě i tipy na halloweenskou výzdobu.

Odkud pochází dušičky a Halloween

Kořeny obou svátku všech svatých i Halloweenu pochází z pohanských dob. Mají svůj původ v keltské kultuře. Keltové měli svůj svátek Samhaim, který slavili 1. listopadu. Věřili tomu, že v tuto noc se prolíná svět živých se světem mrtvých. Proto zapalovali oheň, aby duše mrtvých našly cestu do příbytků živých. Církev převzala tento svátek a upravila jej do podoby, v jaké ho známe dnes. Změnil se na oslavu svátku Všech svatých a hned po něm přichází svátek nazývaný i Dušičky, který má tradici od roku 998.

Část zvyků začala nabývat světského charakteru s karnevalovými prvky. Takové oslavy se odehrávaly v Irsku, Skotsku a severní Anglii. Do spojených států ho přinesli irští a skotští přistěhovalci, a tak se z něj stala celonárodní událost nazývaná Halloween. Začal se rychle šířit do celé Evropy a dnes je oblíbený už i u nás.

Ručně zdobený dušičkový věnec z Květinářství GALERIE Brno
Ručně zdobený dušičkový věnec z Květinářství GALERIE Brno

Svátek všech svatých a Dušičky

Během těchto dní, častěji než jindy, přicházíme na hroby našich blízkých, abychom si na ně s láskou zavzpomínali. Ale ještě předtím čistíme a zdobíme hroby našich blízkých, aby byly nádherné a připravené na tento svátek (dušičky = 2. listopad) . Často se hroby doslova prohýbají pod záplavou květů, věnců a svíček. V dnešním článku Vám poradíme, jak udělat hroby pěkně sladěné, aby nepůsobily jako z cirkusu. Nebo se u nás kdykoliv v Květinářství Galerie Brno zastavte, rádi Vám poradíme s vhodnou výzdobou hrobového místa. Důkazem, že výzdoba hrobů může být i menším uměleckým dílem, jsou naše ručně vyrobené věnce a ikebany na hroby.

Dušičkový věVšechny dušičkové věnce, srdíčka a kříze ručně zdobí naši floristé Květinářství GALERIE Brnonec z Květinářství GALERIE
Všechny dušičkové věnce, srdíčka a kříze ručně zdobí naši floristé Květinářství GALERIE Brno

Věnce i koše na hroby

Časy, kdy byly oblíbené umělé věnce a květiny na hroby, je už dávno za námi. Je jasné, že umělé květiny vydrží více než živé, avšak přírodní materiály jsou nyní in. Na výzdobu hrobů se používají živé, či sušené květy, ale i různé materiály, které nám nabízí příroda. Větvičky jehličnanů, kůra, mech, suché větvičky, barevné listy, či různé barevné plody.

Dušičkové proutené srdíčko s dozdobou
Dušičkové proutené srdíčko s dozdobou

Věnce patří mezi tradiční výzdobu hrobů. Mohou se položit přímo na hrob nebo i pověsit na kříž. Vyrábějí se z kvalitních přírodních a trvanlivých materiálů. Dušičkové období bývá vlhké, a tak musí nějakou dobu vydržet hezké. Základ tvoří proutí, chvojí nebo i mech, vydrží totiž dlouho. Na ně se pak umisťuje různá dekorace ze sušených květin, šišek, bukvic, barevných plodů, jako jsou šipky, žaludy či kaštany.

Venec na dušičky z živých květin z Květinářství GALERIE Brno
Veliký věnec na dušičky ze sušených květin z Květinářství GALERIE Brno

Dušičkové koše působí honosným a bohatým dojmem, avšak jejich naaranžování není tak těžké. Nejkrásněji vyniknou pletené koše z proutí nebo z umělých materiálů, které vydrží i nepřízeň počasí. K jejich vyplnění se používají přírodní materiály. Vypadají krásně a navíc vydrží vliv sychravého počasí. Do košů se dává jako základ jehličí, nebo i libovolné traviny, či mech. Pak se dozdobí různými barevnými plody, šipkami, jeřabinou, kůrou, suchými větvičkami a samozřejmě květy. V oblastech, kde nebývají začátkem listopadu mrazy, můžete zvolit chryzantémy, či jiné živé květy. Nebo další alternativou jsou sušené květiny, kterých je nepřeberné množství, například různé barvy slaměnek.

Dušičková výzdoba plná barev

Barvu výzdoby zvolte dle Vašeho vlastního uvážení. Ideální je použít podzimní barvy, aby dekorace působila decentně a přirozeně zapadla do okolní přírody. Při větších hrobových místech doporučujeme hrobové soupravy složené z několika kusů výzdoby, které působí esteticky a jsou laděny do stejné barvy i stejného stylu.

Nebojte se živých květin

Nejčasnější květiny, které se spojují s dušičkovým aranžmá, jsou chryzantémy. Tyto krásné květiny můžete použít jako řezané do košíků, či do vázy, nebo i zasazené v květináči. Rostlinu v květináči nezapomeňte pravidelně zalévat. Můžete ji nechat v nádobě nebo ji můžete zasadit i do země. O tom, že jsou v nabídce opravdu v různých nádherných barvách, Vás přesvědčíme v našem Květinářství GALERIE Brno.

Dušičkový věnec z Květinářství GALERIE Brno
Luxusní ručně zdobený dušičkový věnec z Květinářství GALERIE Brno

Halloween se blíží

Už za pár dní je zde Halloween. I když se u nás velmi neslaví, stává se stále oblíbenější. Hlavně co se týče výzdoby, oblíbily si ho totiž děti. Nejznámější a nejvíce používanou dekorací je vyřezávaná dýně. Je jen na Vás, zda se rozhodnete, že strašidlo z ní bude děsivé nebo naopak mile vypadající. Z přírodních materiálů pak můžete strašidlu dozdobit vousy, obočí, uši, či vlasy. Vedle vyřezávaných svítících dýňových duchů můžete klidně do dýně vyřezat různé tvary, například lístky, či geometrické tvary, které krásně vyniknou, když do dýně vložíte světlo. Vyrobíte si tak dýňovou lucernu v trošku jiné podobě. Můžete ji položit na okenní parapet, balkon či ke vchodovým dveřím. Krásně vynikne zavěšena jako lucernička. A aby nebyla dýně jen taková osamocená, můžete ji osadit do společnosti menších dekorativních tykviček nebo vřesů, či jiných podzimních dekorací.