Podzimní výzdoba, ve které dominují vřesy a vřesovce, rozzáří každý byt i dům

Home : Blog : Podzimní výzdoba, ve které dominují vřesy a vřesovce, rozzáří každý byt i dům
Podzimní výzdoba, ve které dominují vřesy a vřesovce, rozzáří každý byt i dům

Ranní mlhy, zubaté slunce, chladný déšť či vůně spadaného listí jsou neklamnými znaky blížícího se podzimu. Záhony s květinami a květináče na balkonech postupně ztrácejí barvy a pustnou. Nemusíte tomu ale jen bezmocně přihlížet. Ozdobte si schody, balkony nebo okna vřesy, které jsou právem považovány za symbol podzimu. Výzdoba z vřesů také nemůže chybět na žádné podzimní svatbě.

Bílé vřesy v břízovém obalu - podzimní výzdoba Květinářství GALERIE Brno
Bílé vřesy v břízovém obalu – podzimní výzdoba Květinářství GALERIE Brno

Vřesy a vřesovce hýří veselými barvami

V současnosti známe přes pět set odrůd vřesu obecného (Calluna vulgaris). Jednotlivé rostlinky rostou vzpřímeně, ale mohou mít i poléhavý nebo polštářovitý vzrůst. Odrůdy se navzájem odlišují také barvou květů, mohou být bílé, světle růžové, tmavě růžové, purpurové až karmínové. Dokonce jsou již vyšlechtěné i dvoubarevné a plnokvěté odrůdy, ale i velmi dekorativní odrůdy s většími květy.

Vřesy svými drobnými, zvonkovitými květy oživují své okolí od konce léta až do pozdního podzimu. Jejich úzké, šupinovité listy zelené barvy neopadávají, ale na keříku zůstávají během celého roku. Během zimy se často zbarví do bronzova až do fialova a zvelebují rostlinu v době, kdy už nekvete. Vřesům se velmi podobají vřesovce (Erica), avšak ty začínají kvést až v listopadu, nebo dokonce v lednu, a jejich kvetení může trvat až do května.

Vyberte jim společníky, které vřesy mají rády

Nenechte se pohltit smutkem z ubývajícího sluníčka a odkvetlých květů. Zaplňte prázdná místa v nádobách buď vřesy vysazenými samostatně, nebo je zkombinujte se zakrslými jehličnany, vždyzelenými keři, okrasnými travinami, chryzantémami a hvězdnicemi. Vřesovce zas vyniknou ve společnosti odolných hořců, šafránů a čemeřic. Pokud vřesy použijete do podzimního věnce, můžete je doplnit větvičkami z vrby nebo břízy, červenými šípky či břečťanem.

Nezapomínejte na to, že ačkoli vřesy dobře snášejí znečištěné ovzduší ve městech, jsou to kyselomilné rostliny, pH zeminy musí být tedy nižší než 5. Ideální je rašelina, která je propustná a zároveň kyselá. Během sezóny kvetoucí vřesy i vřesovce vysazeny na záhoně či v nádobě zalévejte dle potřeby, ale zálivku nevynechte ani v zimních měsících v období, kdy venku nemrzne.

Kde všude najdou vřesy a vřesovce uplatnění

Pokud chcete, aby vaše podzimní výzdoba byla opravdu ukázková, vřesy by v ní rozhodně neměly chybět. Tito nenároční poslové podzimu potěší oko každého, kdo miluje přírodní dekorace, ať už v bytě, na terase, na schodech nebo kdekoliv jinde. Nechte se jimi inspirovat i vy:

  • Vřesy v zahradě – vysaďte vřesy do keramických, hliněných nebo zinkových květináčů a rozložte je kolem zahradního posezení, kde obvykle odpočíváte a vychutnáváte si teplé paprsky podzimního sluníčka.
  • Vřesy na terase – barevné dekorace z vřesů zaženou nudu i na terase. Výběr květin barevně zkombinujte s dekami, nebo polštáři na židlích a úspěch máte zaručený.
  • Stolování s vřesy – nostalgická krása vřesů je jako stvořená k romantickému stolování. Přidejte skleněné svícny se zapálenými čajovými svíčkami, otevřete si lahodné víno a vychutnejte si podzimní atmosféru.
  • Vřesy se hodí k vintage i retro stylu – stačí si zvolit tematicky vhodný košík, vázu či květináč vyšperkovaný patinou a barevné květy se už o zbytek postarají.
  • Věnce z vřesu – vřes velmi dobře vypadá, i když se z něj vytvoří podzimní věnce na dveře nebo na stůl. Takové ozdobné věnce si můžete sami vyrobit, nebo si přímo zakoupit již hotové.
  • Vřesy v kyticivázané kytice s vřesem či kytička vytvořená čistě z vřesů je nejen půvabná, ale i praktická, protože pokud ji správně usušíte, budete se z ní těšit ještě dlouhou dobu.

Vřes je ideální podzimní svatební dekorace

Svatba na podzim má své nenapodobitelné kouzlo. I sama příroda se vyzdobí do slavnostního šatu a bohatým dílem přispěje také ke svatební výzdobě. Jemně růžové odstíny vřesu, výrazněji purpurové či nevinné bílé květy se dají naaranžovat kolem skleněných svícnů, nalepit na jmenovky či zaseknout pod provázek, kterým jsou provázané jednotlivé ubrousky. Jako součást takové přírodní výzdoby je vhodný i zelený mech či juta.

Vřes se dá použít i ke zhotovení svatební kytice, svatebního náramku či svatebních pírek, ale i k vytvoření kytiček pro družičky, maminky a babičky. Stejně tak je krásný i tehdy, když jej použijete k výrobě flowerboxů. Aby se celá svatební floristika nesla v podobném duchu, vřes klidně může být i součástí výzdoby auta, kde krásně vyniknou jeho větvičky bohatě obsypané květy. Naši floristé z Květinářství GALERIE Brno dokážou z vřesu vykouzlit doslova kouzelné dekorace. Neváhejte a obraťte se na ně, aby zhmotnili vaše představy o dokonalé výzdobě.