Rozvoz květin tulipány Brno

Oslavenci, kteří slaví své narozeniny v dubnu nebo v květnu, si zaslouží něco speciálního. Co takhle jim věnovat slavnostně uvázanou kytici tulipánů? Tyto jarní květiny jsou dnes vyšlechtěné v rozličných barvách a podobách, proto nabízí řadu zajímavých a svěžích variací. Půvabné květiny na pevných stoncích však skrývají i několik zajímavých tajemství. Čtěte dál a dozvíte se, odkud pocházejí, co symbolizují a jak se postarat o tulipány ve váze, aby vydržely co nejdéle.

Rozvoz květin tulipány Brno
Rozvoz květin tulipány Brno

Tulipány nejsou z Holandska, ale z Turecka

Mnozí lidé si myslí, že kolébkou tulipánů je Holandsko, země známá i svými větrnými mlýny. Není to ale pravda. Ačkoliv je Holandsko opravdu proslulé svými pohádkovými tulipánovými zahradami, které každoročně na jaře přivítají tisíce turistů, domovinou tohoto nevšedního květu není nikdo jiný než Turecko. Do Evropy se dostaly tulipány, konkrétně jejich cibulky, až někdy v 16. století. I přesto však Holandsko zůstává známé jako země tulipánů.

Během hlavní sezóny zde návštěvníci mohou obdivovat nejen nespočet různých odstínů barev, ale vždy se mohou seznámit i s nějakými novými druhy. Tím nejdůležitějším domovem tulipánů přitom zůstává mimořádně oblíbená zahrada Keukenhof. Od jiných botanických zahrad se liší tím, že je zpřístupněna vždy jen několik měsíců v roce. Jako odměnu za trpělivost však nabízí ty nejúžasnější květinové koberce světa.

Tulipán pojmenovali podle tureckého turbanu

Snad žádný jiný květ nemá tak zajímavou historii jako tulipán. Dokonce i jeho jméno má svůj zvláštní význam. Samotné slovo tulipán je totiž odvozeno z perského slova “dulband”, které se stalo podkladem pro vznik tureckého slova “tülbent”. Znamená turban a tulipán ho získal právě díky tomu, že tento typicky orientální doplněk připomíná tvarem svého květu. Z tohoto pojmenování navíc vychází i latinský název “Tulipa”.

Kytice z tulipánů
Kytice z tulipánů

Kytice tulipánů překvapí svou rozmanitostí

Pokud je růže královnou květin, pak tulipán je jejich králem. Nezáleží na tom, jestli hledáte vhodné květiny k narozeninám nebo svátku, vybíráte pěknou kytici na Den matek nebo jen chcete udělat radost někomu blízkému. Kytice tulipánů vždy dokáže příjemně překvapit nejen díky své pestrosti a efektním květům, ale i díky praktickým pevným stonkům a dlouhé výdrži ve váze. Tulipány jsou tedy květy ideální k jakékoliv příležitosti.

Kromě toho byly vyšlechtěny do neuvěřitelného množství nejrůznějších podob. Za zmínku určitě stojí vícebarevné melírované či plnokvěté tulipány, tulipány s bíle panašovanými listy, či dokonce ty, které během období květu postupně mění barvu okvětních lístků. Populární jsou také netradiční tulipány, které mají několik květů na jednom stonku.

Kytice s tulipány

Jak se starat o tulipány ve váze

Dříve než tulipány vložíte do vázy s vodou, nezapomeňte jim na koncích seříznout stonky ostrým nožem. Ačkoliv to zní docela jednoduše, i zde je potřeba dodržovat několik základních pravidel. S jejich pomocí bude kytice dlouho vypadat, jako kdybyste tulipány právě přinesli ze zahrádky:

  • K seřezávání stonků používejte nůž, nůžky by mohly stonky zbytečně stisknout.
  • Odřezávejte kousek ze stonků pravidelně každý den.
  • Stonky řežte šikmo, v co největším možném úhlu tak, aby plocha řezu byla co největší – to je totiž místo, odkud budou květiny čerpat vodu.
  • Pamatujte si, že ořezávat stonky byste měli ráno, případně večer, protože v té době je dužina nejvíce nasáklá tekutinou.
  • Hned po tom, jak stonky seříznete, ponořte je do vody, aby se neuzavřely a nevyschly cévy, které zajišťují zásobování vodou.
  • Nejvhodnější je odřezávat konce stonků pod vodou, ale není to nutné.

Tulipány ve váze „rostou“

Není to nic neobvyklého, pokud uvidíte, že tulipány ve váze o něco povyrostly a jejich stonky jsou najednou jaksi příliš dlouhé. Proto je důležité dodržovat pravidelné odřezávání stonků a také odstraňování přebytečných listů. Jejich velká plocha totiž způsobuje nadměrné odpařování vody z rostlin. Doporučujeme také denně vyměňovat vodu ve váze (měla by sahat přibližně do 2/3 celkové výšky tulipánů). Voda by měla být vlažná, ale ne příliš studená.

Aby byla kytice tulipánů déle svěží a voňavá, dopřejte květům i výživu. Pokud máte k dispozici výživu pro vázané kytice, klidně ji v potřebném množství přidejte do vody ve váze. Pomáhá tulipánům dodávat chybějící živiny, díky kterým budou déle krásné a čerstvé.

Jarní květiny v originálních kombinacích

Kytice tulipánů nejsou v žádném případě fádní a už vůbec ne tehdy, pokud pocházejí od našich talentovaných floristů s bohatými zkušenostmi v aranžování. Výrazné barvy květů citlivě sladí s drobnými pupeny, okrasnou zelení a působivými doplňky, takže výsledek je opravdu stylový, vzdušný a efektivní. Přijďte si pro svoji kytici tulipánů přímo k nám do Květinářství Galerie Brno, nebo ji nechte poslat přímo na adresu toho, koho chcete obdarovat, a to díky naší službě rozvoz květin Brno.