Svatební kytice a výzdoba na svatbu – jak si vybrat, abyste byly spokojené?

Home : Blog : Svatební kytice a výzdoba na svatbu – jak si vybrat, abyste byly spokojené?
Svatební kytice z Květinářství GALERIE Brno

Svatba je výjimečná událost v životě každé nevěsty, proto byste se na tento den měly předem důkladně připravit. Nezapomeňte věnovat zvláštní pozornost svatební kytici, která doplňuje a vyzdvihuje střih i styl svatebních šatů a podtrhuje váš přirozený půvab. Jak by měla vypadat svatební kytice, čím se liší od běžné kytice a proč by měla ladit s celkovou výzdobou, vám prozradíme v našem článku.

Svatební kytice se vážou jinak než ty klasické

Na svatební kytice jsou kladeny vysoké požadavky. Kromě toho, že taková kytice by měla být okouzlující už na první pohled, měla by hlavně vydržet svěží i dlouhé hodiny bez vody. Jen si představte, jak dlouho trvá slavnostní obřad či focení, během kterého by zvadlé květiny rozhodně nepřispěly k slavnostnímu dojmu.

Nevěsty si častokrát žádají svatební kytice z růží, pivoněk, konvalinek nebo frézií, které patří mezi jejich oblíbené květiny, případně se chtějí přiblížit některé slavné osobnosti. Vzpomeňte si například na svatební kytici Meghan Markle a prince Harryho, kterou tvořily konvalinky, pomněnky, hrachor, jarmanka, myrta a čechrava.

Co má vliv na cenu a výběr květin do svatební kytice

Druh květin – každý květ má svou cenu, která se v průběhu roku mění podle období, kdy kvítek kvete. Pokud například sníte o pivoňkách, jejich sezóna začíná na jaře a končí začátkem léta. Během jiných ročních období jsou dražší, obvykle mají horší výdrž a někdy se dokonce nedají ani sehnat.

Velikost kytice – čím je kytice větší, tím více květů na ni budete potřebovat, což se odrazí i na výsledné ceně. Podobně to platí i o svatební výzdobě či aranžmá.

Typ vazby – do svatební kytice se obvykle váže květ na květ. Vyšší hustota vybraných květů a méně dekorativní zeleně znamená, že výsledná cena za kytici bude vyšší.

Tvar svatební kytice – speciální tvar kytice vyžaduje i více materiálu nebo jiné pomůcky, jako je například držák.

Aby svatební kytice vydržela co nejdéle

K tomu, aby kouzlo svatební kytice neztratilo svůj dokonalý efekt příliš rychle, používají odborníci různé triky. Jedním z nich je to, že vázanou kytici připravují z čerstvě dovezených květin a pripravují ji maximálne den před sňatkem. Samozřejmostí je také uskladnění květin v chladícím boxu, ve kterém jsou schopny udržet svoji čerstvost i přes náročnější teplotní podmínky letních dní a nocí.

Někde je zvykem, že nevěsta kytici hází přes rameno svým vdavkuchtivým kamarádkám. Jinde si ji zase nechávají vysušit, aby jim zůstala jako trvalá památka na svatební den. Nejlépe se dají usušit podzimní květiny, z letních pouze některé druhy, bohužel, a jarní kytičky uvadnou dříve, než se pěkně usuší.

Jakou svatební kytici si vybrat podle tvaru

Svatební kytice má být součást celkového image nevěsty, dokonce ho má svou přirozenou krásou ještě podtrhnout. Proto by se konkrétní typ vázání a velikost kytice měly odvíjet od toho, jakou výšku a typ postavy tato dáma představuje, jaké svatební šaty bude mít oblečené a v jakém duchu se ponese celá svatba. Podle toho rozeznáváme tyto základní typy svatebních kytic:

  • Kaskádová svatební kytice s převisem – je ideální pro vyšší dámy s dlouhými elegantními šaty bez krinolíny.
  • Okrouhlá svatební kytice – velmi elegantní, tradiční kytice, dá se použít v kombinaci se všemi typy šatů a svatebních stylů. Do kytice lze použít rozmanité druhy květin a zeleně, takže se dá jednoduše přizpůsobit různému typu svatby.
  • Přírodní kytice v boho stylu – tyto typy kytic se nejlépe hodí k nevěstám oblečeným jako víly, případně na svatby v rustikálním stylu. Jsou charakterizovány delšími stonky, rozcuchaným dojmem s bohatstvím zeleně a honosným uspořádáním.
  • Malá svatební kytička – dá se jednoduše nést i v jedné ruce a je vhodná pro nevěsty, které nemají rády okázalost. Přestože jsou drobné, jsou praktické a dá se do nich použít široká škála květin a zeleně. Často bývají pestrobarevné a dají se zajímavě naaranžovat, jelikož floristům umožňují pracovat i s menšími druhy méně běžných květin. Dle přání nevěsty mohou být uvázána do různých tvarů.

S výběrem svatební kytice se raději poraďte s odborníky

Netrapte se výběrem svatební kytice sama. Může se totiž stát, že vaše očekávání budou nereálná nebo z nich nakonec budete zklamaná. Raději si nechte poradit od odborníků, kteří si rádi vyslechnou, jaké představy o své svatební kytici máte. Řekněte jim, jaké květiny byste určitě chtěla mít, případně jaké šaty si na svůj velký den obléknete, jaká barva ve svatební výzdobě by měla dominovat a jak by měla vypadat korsáž pro ženicha a svatebčany.

Pokud ještě nemáte jasnou představu o tom, co chcete, nemusíte se bát. Spolu s našimi floristy, kteří mají bohaté zkušenosti s vázáním svatebních kytic, určitě přijdete na to, co by vám vyhovovalo nejvíce. Spolehněte se na odborníky a užijte si nádherné květiny, které vám zkrášlí svatební fotografie a postarají se o to, aby váš svatební den byl nezapomenutelný.