Jak se starat o flowerbox, aby vydržel co nejdéle

Home : Blog : Jak se starat o flowerbox, aby vydržel co nejdéle
Vícebarevný květinový box (flowerbox) - poslat kurýrem Brno

O čerstvých květinách je známo, že rozveselí každého obdarovaného. Dalo by se říci, že působí jako přírodní moderátoři nálady a jejich pozitivní vliv na člověka je nesporný. Čerstvé květiny se darují při různých příležitostech a také v různé podobě. Kromě kytic jsou to v poslední době stále více oblíbené flowerboxy. I vy jste dostali jako dárek flowerbox a nevíte, jak se o něj starat, aby vydržel dlouho krásný? Nezoufejte, v našem dnešním článku se to dozvíte.

Flower boxy Brno
Flower boxy Brno

Květinové aranžmá – flowerbox

Květinové boxy – flowerboxy jsou nádoby, ve kterých jsou naaranžované především živé řezané květiny. Můžeme se setkat s nádobami různých tvarů, barev, ale i materiálového provedení. Květiny v boxech jsou naaranžované v hmotě napuštěné vodou a speciální výživou, která je vyživuje, takže flowerbox funguje jako váza s vodou. Čerstvé květiny naaranžované ve flowerboxu tak zůstanou čerstvé i několik dnů.

Hmota na aranžování umožňuje květinovým designérům aranžovat květiny od výmyslu světa a díky tomu, že flowerboxy jsou krásné na pohled, není již potřeba žádná váza ani jiná nádoba. Flowerbox se jednoduše hned po obdarování položí na požadované místo, aby dělal obdarovanému radost. Aby tato radost trvala co nejdéle, přinášíme vám pár rad, jak se o flowerbox starat.

1. Flowerbox odbalte

Flowerbox se může balit do přepravního papíru, který v létě slouží jako ochrana před nadměrnými výpary vody, a v zimě zase jako ochrana proti mrazu. Proto flowerbox vytáhněte z tohoto ochranného papíru.

2. Vhodné místo na flowerbox

Květiny ve flowerboxu vydrží déle čerstvé, pokud je umístíte do chladnější místnosti. Vyvarujte se přímému slunečnímu záření, extrémnímu teplu z radiátorů či přímé klimatizaci. Také flowerbox neumisťujte na místa, kde se velmi práší nebo kde je průvan. Všechny tyto zmíněné podmínky mohou způsobit to, že květiny ve flowerboxu rychleji uvadnou. Květům neprospívá ani mísa s ovocem, protože vylučuje etylén a květiny tak rychleji dozrávají a následně vadnou.

3. Pravidelně dolévejte vodu

Snažte se alespoň jednou za 3 dny přidat do boxu zhruba 100 ml vody (podle velikosti boxu) tak, aby pomalu vsákla do hmoty. Ideální je zalévání pomocí láhve s hrdlem, abyste lili přímo do středu hmoty a ne po boxu, obzvláště tehdy, když je box vyhotoven z materiálu, který rychle navlhne.

Krabicové boxy obsahují buď nepromokavé plastové nádoby, nebo fólii, aby při zalévání nepromokly. Pokud se vám podaří box přelít a navlhne, položte květinovou krabičku na nějaký podnos nebo talíř, abyste ochránili nábytek před skvrnami od vody.

Květiny v krabičce (flower box) z Květinářství GALERIE Brno
Květiny v krabičce (flower box) z Květinářství GALERIE Brno

4. Hmota na aranžování musí byť stále vlhká

Pokud nemáte čas flowerbox pravidelně zalévat, tak alespoň pravidelně kontrolujte, zda je aranžovací hmota vlhká. Pokud hmota zaschne, jen velmi těžko nasaje opět vodu.

5. Odstraňujte zvadlé květiny

Často jsou flowerboxy z různých druhů květin, proto je přirozené, že mohou většinou vadnout v různém čase. Proto nezapomínejte pravidelně odstraňovat již zvadlé květiny, zabráníte tím šíření bakterií na další květiny. Nebojte se odstranit i odumřelé nebo vadnoucí okvětní lístky či listy, květům to nijak neublíží.

6. Přeložte květiny do vázy

Klidně se může stát, že některé květiny vydrží ve flowerboxe čerstvé velmi dlouho, pokud jste již hodně zvadlých květů z flowerboxu odstranili, mohlo v něm zůstat velmi málo květin na to, aby byl ještě hezký. Proto vytáhněte zbývající čerstvé květiny z flowerboxu a ze stonků odřízněte ostrým nožem několik centimetrů, zbavte je listů, které budou pod čarou ponoru, a vložte je do připravené vázy s vodou.

Vícebarevný flowerbox ve vysoké růžové krabici
Vícebarevný flowerbox ve vysoké růžové krabici
Flowerbox s pivoňkami
Flowerbox s pivoňkami

Doufáme, že díky našim radám vám flowerbox vydrží dlouho a bude vám dělat radost.