Site icon Květinářství GALERIE Brno

Kokedamy – levitující rostliny v japonském stylu

Japonská kokedama na první pohled připomíná mechovou kouli. Když se na ni ale podíváte lépe, nedokážete z ní odtrhnout zrak. Díky přírodní kráse má totiž jedinečnou schopnost poutat na sebe pozornost. Poznejte tento nevšední způsob, jak umístit živé rostliny do interiéru, aby vynikly jako nikdy dosud.

Kokedamy jsou vlastně japonské dekorace

Tento neobvyklý způsob pěstování živých rostlin vznikl v Japonsku. Odtud pochází i originální pojmenování “Ko Key Da Ma”, ve zkratce “kokedama”, které v překladu znamená mechová koule. Princip této formy péče o květiny vychází z pěstování bonsají. Původně se taková bonsaj jednoduše vybrala z květináče a její kořenový bal se nechal postupně celý zarůst mechem.

Kokedama z Květinářství GALERIE Brno

Mohli bychom říct, že je to vlastně taková bonsaj pro pohodlnější pěstitele, nebo pro ty, kteří nepatří právě k nejtrpělivějším. Dobrou zprávou je, že ačkoli kokedama vypadá jako něco extra, rozhodně není náročná na péči. Výborně se uplatní zavěšená v prostoru (tzv. závěsná květina nebo květina na niti) nebo volně položená na misce. V obou případech ozvláštní celý interiér a navodí kouzelnou atmosféru dalekého Orientu.

Závěsné květiny oživí moderní interiér

Ať už byste měli domácnost jakkoliv skvěle zařízenou a stylově vyzdobenou, bez zeleně by byla neosobní, chladná a fádní. Zelené rostliny prostory zázračně oživí, proto by v žádných obytných prostorách neměly chybět. Ne vždy je však snadné barevně a stylově sladit květináče se zařízením. Obzvláště náročné to může být v ultra moderním interiéru, který si i v případě živých květin vyžaduje něco výjimečného.

Kokedama z Květinářství GALERIE Brno

Levitující květináč s květinami však rozhodně nebude krokem vedle. Je jen na vás, zda bude zahrada na niti zavěšena volně na silonových nitích v prostoru nebo kokedamu použijete jako skleněné aerárium. Přestože si takové vzdušné pokojové květiny můžete vyrobit i sami, ne vždy to může dopadnout podle vašich představ. Proto raději vsaďte na hotové kokedamy připravené s láskou od profesionálních floristů z Květinářství GALERIE Brno.

Kam umístit květiny na niti

Není pochyb o tom, že pokojové květiny dotváří celkový styl interiéru. Originální kokedama je velmi atraktivní, proto by měla být umístěna na místě, kde nejvíce vynikne její neobvyklá krása. Jelikož jde o původní japonskou dekoraci kulovité formy zhotovené z přírodních materiálů, výborně zjemní neosobní moderní nebo trochu hranaté místnosti.

Díky kulatému tvaru je velmi jednoduché kokedamu omotat pěkně sladěným provázkem a ten potom připevnit na stěnu nebo kdekoliv, kde potřebujete. Kokedama tedy bude viset do prostoru, což je samo o sobě velmi příjemné oživení ve srovnání s tradičními květináči na parapetu. Pokud nemáte kam, nebo prostě nechcete kokedamu zavěsit, můžete ji také položit do skleněné nádoby nebo na ozdobný talířek a ten položit tam, kde vám to vyhovuje.

Jak se starat o kokedamy

Možná tomu nebudete věřit, ale na způsob kokedamy můžete vlastně pěstovat jakoukoliv rostlinu. Levitující bonsaj, klasickou pnoucí rostlinu, orchidej nebo dokonce i citrusy. Pokud hledáte něco nenáročného, nejvíce se vám odvděčí vlhkomilné rostliny, pro které stačí připravit správný substrát zadržující vodu a zajistit jim po celou dobu dostatek vláhy. Při příliš suchém vzduchu v pokoji musíte kokedamy zalévat častěji než jednou týdně, případně je zkuste i rosit. Kořenový bal by totiž neměl nikdy úplně vyschnout. Pokud nechcete, aby se na mechu usazoval vodní kámen, používejte měkkou vodu.

Kokedamy z Květinářství GALERIE Brno

Aby to ovšem nebylo tak jednoduché, tato zahrada na niti, jak jsou kokedamy někdy nazývány, má přece jen jeden malý háček. Jde vlastně o zvláštnost, a tou je způsob zalévání, který vyžadují. Jelikož jde o tzv. aerárium a květiny nemají květináč, je potřeba kořenový bal namočit do vody, aby pořádně nasákl. Na provlhčení substrátu zcela postačí několik minut. Následně kokedamu necháte v prázdné nádobě odtéct a důkladně okapat a pěkně napojenou ji opět zavěsíte na místo.

Exit mobile version